összefogás kell

2019.07.20. 14:00

Németh Szilárd: szükség lehet a katonákra az európai határok megvédéséhez

Európa számára a migráció több évtizedre a legnagyobb kihívás lesz – jelentette ki Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a felvidéki magyar fiatalok legrégebbi hagyományokra visszatekintő nyári rendezvényének, a Gombaszögi Nyári Tábornak az egyik fórumán pénteken.

Németh Szilárd erről, az „Újraértelmezett honvédelem” címet viselő, a Ma7 médiacsalád által szervezett fórumon beszélt.

Az államtitkár a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) védelmi jellegű együttműködésével kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva nagyon jónak minősítette az együttműködést, majd megköszönte a 2015-ös migrációs hullám idején a határok védelmében nyújtott segítséget.

Elmondta: bár akkor „de jure” még nem volt V4 közös harccsoport, ám „de facto” már létezett, hiszen

a többi V4 tagország segítséget nyújtott a határok megvédésében, ami akkor a legnagyobb kihívás volt Európa számára.

Hangsúlyozta:

a migráció nem csak 2015-ben jelentett nagy kihívást, hanem a következő évtizedekben is az lesz.

Hozzátette: ezen a téren már egy nagyon komoly szintű együttműködés van.

„Nagyon fontos, hogy az a politikai közösség, ami most sikeresen működik az EU-n belül (...) meg tudja magát honvédelmileg is szervezni” – emelte ki Németh Szilárd. Megjegyezte:

a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet lehetővé teszi, hogy a határokat katonák védjék.

Az államtitkár rámutatott: az Afrikából és Ázsiából Európába irányuló migrációt legalább két tényező még hosszú időn keresztül erősíti majd, ezek a népességrobbanás és az éghajlatváltozás.

„Ez egy komoly nyomást jelent majd Európa felé, és szerintem szükség lesz a katonákra, hogy meg tudjuk védeni Európát és az európai határokat”

- mondta Németh Szilárd. Kérdésre válaszolva hozzátette: Európának megvannak a képességei és anyagi eszközei, hogy megvédje magát, de ahhoz, hogy ez megvalósuljon, meg kell hozni a megfelelő döntéseket.

„Elsősorban nyilvánvalóan Brüsszelben, de Berlinben és Párizsban és Madridban, Rómában hasonló döntéseket kell tudni meghozni, mint amilyeneket mi meghoztunk itt Budapesten” – szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!