Ország-világ

2020.08.30. 20:28

Németh Szilárd: európaiságunk csak akkor maradhat meg, ha Európa megvédi a határait

Kőszegen az 1532-es várostrom, a várvédő hősök törökök elleni győzelem emlékére rendeztek ünnepséget.

Kõszeg, 2020. augusztus 30. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (j2) és Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka megkoszorúzza a Jurisics-szobrot az ostromévfordulós ünnepségen és koszorúzáson a kõszegi Jurisics-vár külsõ udvarán 2020. augusztus 30-án. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Európa is csak akkor maradhat meg Európának, ha megvédi határait, tiszteli szabad nemzeteit és megőrzi keresztény kultúráját – hangoztatta vasárnap Kőszegen a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az 1532-es kőszegi várostrom, a várvédő hősök törökök elleni győzelme emlékére rendezett ünnepségen.

Németh Szilárd úgy fogalmazott: a kőszegi végvár védőinek bátor kiállása, hősies kitartása fontos eleme volt a keresztény Európa megmaradásért folyó széles körű küzdelemnek.

Hozzátette: ma hazánk Európa külső határainak védelmével, a schengeni szerződés maradéktalan betartásával ugyanazt a feladatot végzi el eminensen, mint a hajdani kőszegi várvédők, megakadályozva kontinensünk megszállását, őrizve európaiságunkat.

Az államtitkár köszöntőjében kitért arra is, hogy Kőszegen vasárnap átadták azt a felújított koronaőrző emlékhelyet, ahol 1945 márciusában nyugatra menekítése előtt a magyar szent koronát őrizték.

„Nagy öröm látni, hogy Kőszeg mennyire élen jár nemzeti értékeink megóvásában, történelmi múltunk megőrzésében, hagyományaink ápolásában” – fogalmazott.

A koronavírus-járvány miatt idén ugyan elmaradtak a történelmi kisvárosban a máskor közel egy héten át tartó Ostromnapok, helyette a korlátozások betartása mellett hagyományőrző csoportok találkoztak egymással.

Ennek zárásaként a Jurisics vár udvarán tartottak megemlékezést, amelyen a résztvevők megkoszorúzták a várvédők kapitányának, a horvát származású Jurisics Miklósnak a szobrát.

Borítókép: Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (j2) és Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka megkoszorúzza a Jurisics-szobrot az ostromévfordulós ünnepségen és koszorúzáson a kőszegi Jurisics-vár külső udvarán 2020. augusztus 30-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!