együtt

2017.08.23. 22:42

A német elnök további támogatásáról biztosította a balti államokat

Steinmeier szerda délután Lettországban folytatta baltikumi körútját.

Frank-Walter Steinmeier német elnök szerdán Németország támogatásáról biztosította a balti államokat Oroszországgal szemben. Az észt fővárosban, Tallinnban elmondott beszédében az államfő elítélte a Krím félsziget nemzetközi jogba ütköző, 2014-ben végrehajtott annexióját, de Moszkva rejtett befolyásolási kísérleteit és célzott, félrevezető hírkampányait sem hagyta szó nélkül.

Az 1939. augusztus 23-án kötött Hitler-Sztálin-paktum évfordulóján tartott beszédében a német államfő óva intett attól, hogy az államok visszatérjenek a „nagyhatalmak befolyási övezeteinek cinikus politikájához, amely országokat és népeket alávetve, figurákként tologat egy sakktáblán”. Emlékeztetett arra, hogy a második világháború előtt a Szovjetunió és a náci Németország érdekszférákra osztották fel egymás között Kelet- és Közép-Európát.

Steinmeier szerda délután Lettországban folytatta baltikumi körútját. Rigában Raimonds Vejonis lett elnökkel tárgyalt a balti államok feszült biztonsági helyzetéről. A lett államfő közös sajtókonferenciájukon aggodalmát fejezte ki a balti országok határai mentén szeptemberre tervezett orosz katonai manőverek miatt. Vejonis szerint az EU-nak és a NATO-nak vállvetve kell dolgozniuk a térség biztonságán. „Csak együtt lehetünk erősek” – hangoztatta.

Steinmeier a Rigában tartott beszédében mindenekelőtt azt követelte az uniós tagállamoktól, hogy tegyenek hitet az európai értékek mellett. Úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió egyes tagországaiban „aggasztó fejlemények” vannak, de nem mondta ki, mely tagállamokra gondol.

Vejonis a német elnökkel folytatott megbeszéléseit követően visszautasította az menekültügyi kérdésben országa álláspontját ért bírálatokat. „Lettország mindig is szolidáris volt és marad a többi uniós tagállammal” illetve továbbra is részt vesz a menekültügyi válság rendezésében – tette hozzá.

A német államfő – felesége társaságában – baltikumi körútját Litvániában zárja csütörtökön és pénteken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!