Az Orvosok Határok Nélkül

2017.08.12. 18:42

Nem mentik tovább az illegális bevándorlókat a Földközi-tengeren

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet szombaton bejelentette, hogy felfüggeszti az illegális bevándorlók mentését a Földközi-tengeren.

Loris de Filippi, az MSF olaszországi vezetője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azzal indokolta a döntést, hogy a segélyszervezet fenyegetve érzi magát a líbiai parti őrségtől, és az olasz kormány politikája is megnehezíti munkájukat.

„Azért függesztjük fel tevékenységünket, mert az a benyomásunk, hogy komolyan kell venni a líbiai parti őrség fenyegető magatartását (...), és nem tehetjük ki semmilyen veszélynek munkatársainkat”

- magyarázta Filippi. A líbiai hatóságok azzal vádolják a Földközi-tengeren tevékenykedő nem kormányzati szervezeteket (NGO), hogy együttműködnek az embercsempészekkel, és bejelentették, hogy kitiltják hajóikat az észak-afrikai ország partjai mentén létesített, 97 tengeri mérföld szélességű „kereső- és mentősávból”.

Az Orvosok Határok Nélkül elutasította, hogy aláírja az olasz kormány által kidolgozott magatartási kódexet, amelyet több más segélyszervezet elfogadott. Filippi szerint Róma a Földközi-tengeren mentést végző NGO-kat kriminalizálni akarja.

A magatartási kódex értelmében a segélyszervezetek hajói nem léphetnek be Líbia felségvizeire, semmilyen módon, még fényjelekkel sem jelezhetnek a tengeren haladó hajóknak, és folyamatosan nyomon követhetőnek kell lenniük. Az olasz kormány azért dolgozta ki a kódexet, mert úgy véli, hogy a segélyszervezetek akarva-akaratlanul az embercsempészek tevékenységét segítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!