Ostrom alatt áll Európa

2020.03.03. 05:59

Nem lőttek éles lőszerrel a migránsokra a görög rendőrök

Sztéliosz Pecasz görög kormányszóvivő tagadta Recep Tayyip Erdogan török elnök korábbi állítását, miszerint görög katonák megöltek két migránst, és súlyosan megsebesítettek egy harmadikat.

Moria, 2020. március 2. Rohamrendőrök próbálják megfékezni a görögországi Leszbosz szigetén fekvő Moria migránstábort elhagyni készülő menekülteket 2020. március 2-án. Törökország 2020. február 28-a óta nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő menekülteket. Görögország egy hónapra felfüggesztette a menedékkérelmek elfogadását, és katonai erőkkel erősítette meg a határait, hogy visszaszorítsák az illegális határátlépést. MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu

Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA

Fotó: Oresztisz Panajotu

Nem lőttek éles lőszerrel illegális bevándorlókra a görög határvédelmi alakulatok a görög-török határon – jelentette ki Sztéliosz Pecasz görög kormányszóvivő hétfőn este, tagadva Recep Tayyip Erdogan török elnök korábbi állítását, miszerint görög katonák megöltek két migránst, és súlyosan megsebesítettek egy harmadikat.

Pecasz a török államfő kijelentését szándékos és goromba félretájékoztatásnak, hamis hírnek nevezte.

A görög biztonsági erők könnygáz, gumilövedékek és vízágyúk bevetésével akadályozták meg a nap folyamán, hogy az illegális bevándorlók bejussanak az országba.

A török-görög határ török oldalán több mint tízezer migráns gyűlt össze annak hatására, hogy Törökország bejelentette: már nem akadályozza, hogy továbbvonuljanak az Európai Unió országai felé. Közülük több százan próbáltak átjutni hétfőn a kasztanieszi átkelőnél, de a görög hatóságok útjukat állták.

A görög kormány emellett közzétett egy videófelvételt is, amelyen erőszakos összecsapások voltak láthatóak a migránsok és a biztonsági erők között a kasztanieszi – szárazföldi – határátkelőknél.

A görög rendőrség Leszbosz szigetén is könnygázt vetett be a túlzsúfolt móriai menekültügyi központban uralkodó embertelen állapotok ellen tüntető migránsokkal szemben. Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó fotóriportere szerint a tiltakozók válaszul különböző tárgyakat hajigáltak a rendőrökre.

A tüntető migránsok „Nem vagyunk fegyencek” és „Nincs semmi jó Móriában” feliratú transzparenseket tartottak a magasba. Az összesen 2840 férőhelyes móriai táborban és környékén több mint 19 400 embert szállásoltak el, köztük sok kiskorút.

A görög bevándorlásügyi hivatal szerint vasárnap reggel és hétfő reggel között mintegy 1300 menedékkérő érkezett az égei-tengeri görög szigetekre. A görög rendőrség hozzátette: péntek óta több mint 15 500 illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg a szárazföldi határszakaszon.

Borítókép: Rohamrendőrök próbálják megfékezni a görögországi Leszbosz szigetén fekvő Moria migránstábort elhagyni készülő menekülteket 2020. március 2-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!