illegális dohánykereskedelem

2019.01.15. 06:52

Negyvenmillió szál cigarettát foglalt le a NAV csaknem egy év alatt

Az adóhivatal idén is nagy erőkkel lép fel a csempészek ellen.

Budapest, 2018. április 5. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik szolgálati kutyája vizsgázik a NAV Bevetési Igazgatósága Kutyakiképzõ Központjában a fõváros IX. kerületében 2018. április 5-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

November végéig negyvenmillió szál cigarettát és 15 tonna dohányt vont ki a feketepiacról az adóhivatal, és az idén is számottevő létszámot és modern technikai eszközöket vet be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a cigarettacsempészek felderítése, valamint az illegális dohánykereskedelem csökkentése érdekében – közölte a Magyar Idők.

A lap keddi száma szerint az idén a hatóság rendszeres ellenőrzéseket és rajtaütésszerű akciókat tart a határátkelőknél, a közutakon, a vásárokban és a zöldhatáron.

Leopold Róbert, a NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője elmondta, a szervezet több technikai eszközt szerzett már be a jogsértő folyamatok megfékezésére,

például teherautó- és a vonatröntgent, és drónokat.

Az adóhivatal 2015-ben húszmillió forintért vásárolt pilóta nélküli repülőeszközt, a modern készülék segítségével úgy lehet megfigyelni a bűnözői köröket, hogy azok erről nem szereznek tudomást. A drónon található felvevőkészülék már sikeres rajtaütéshez is hozzásegítette az adóhatóság embereit.

Tavaly január eleje és november vége között negyvenmillió szál cigaretta akadt fenn a hatósági hálón, a tétel feketepiaci értéke a NAV számítása szerint meghaladta az 1,8 milliárd forintot. Ehhez 15 tonna finomra vágott és egyéb fogyasztási dohány társult, a tetemes mennyiség nagyjából 350 millió forintot ért. Cigarettából tavaly november végéig többet foglaltak le a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók, mint 2017 egészében.

Borítókép: A NAV egyik kutyája vizsgázik tavaly novemberben / MTI Fotó: Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!