Végzetes kirándulás

2018.12.29. 07:50

Négy halottja van az egyiptomi turistabusz elleni merényletnek

A feltehetően iszlamista támadás négy kilométerre történt a gízai piramisoktól. A sebesültek száma tíz.

Kairó, 2018. december 28. A biztonsági szolgálat tagjai a gízai piramisok közelében elkövetett robbantásos merénylet helyszínén Kairóban 2018. december 28-án. A turistákat szállító autóbusz ellen elkövetett pokolgépes támadásban legkevesebb két ember életét vesztette és többen megsebesültek. MTI/AP/Nariman El-Mofty

Forrás: MTI / AP

Fotó: Nariman El-Mofty

Korábbi sajtóértesülésekkel szemben nem kettő, hanem hivatalos közlés szerint négy ember vesztette életét abban a pénteki robbantásban, amelynek célpontja egy turistabusz volt Egyiptomban, négy kilométerre a gízai piramisoktól. A detonációban három vietnami turista vesztette életét és egyiptomi idegenvezetőjük, további tíz ember pedig megsebesült. Közülük kilencen ugyancsak vietnamiak, a tizedik pedig a busz vezetője.

A robbanószerkezet házi készítésű volt, és az út mellett helyezték el.

Musztafa Madbúli egyiptomi miniszterelnök egy helyi tévécsatornának azt mondta, hogy a busz letért a biztonsági erők védte útvonalról. A jármű vezetője ugyanakkor azt állítja, hogy a turistabuszok megszokott útvonalán haladt a járművel.

A merénylet elkövetőjeként egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett, de – jegyzi meg a Reuters brit hírügynökség – iszlám szélsőségesek rendre elkövettek támadásokat korábban külföldi turisták ellen, hogy apasszák Egyiptom létfontosságú, idegenforgalomból származó jövedelmét.

Az egyiptomi biztonsági erők évek óta harcolnak az Iszlám Állam dzsihádistái ellen a Sínai-félsziget északi részén. A harcokban katonák és rendőrök százai vesztették életüket. Az elmúlt év folyamán a szélsőségesek a civilekre is kiterjesztették támadásaikat.

Borítókép: A biztonsági szolgálat tagjai a merénylet helyszínén 2018. december 28-án

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!