Migrációs csúcs

2019.04.01. 17:17

Szalai Zoltán: nagy dolgot tett le az asztalra Magyarország

Az elmúlt években a nyugati gondolkodók szemében nagyon érdekes lett Magyarország – mondta Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) ügyvezető igazgatója, aki beszélt a migrációs csúcs eredményeiről, érdekességeiről.

Az elmúlt években a nyugati gondolkodók szemében nagyon érdekes lett Magyarország – hívta fel a figyelmet Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium ügyvezető igazgatója az Origónak.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szalai Zoltán, az MCC igazgatója a Mathias Corvinus Collegium (MCC) migrációs konferenciáján a Várkert Bazárban 2019. március 22-én
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Szalai Zoltán szerint fontos megjegyezni, hogy

a hazánkba érkező kutatók korábban a nyugati sajtóban szinte csak negatív dolgot olvastak Magyarországról, és gondolkodó emberek lévén már korábban is kételyeiket fogalmazták meg, hogyan lehet szinte csak rosszat írni egy országról.

A most megszerzett tapasztalataik alapján többen elmondták, hogy

a hazánkról korábban kialakult kép nagyon torz volt, és a személyes tapasztalataik teljesen másról győzték meg őket

– tette hozzá.

Szalai Zoltán úgy érzi, hogy a konferencia végig magas színvonalon zajlott, ebben az előadók is megerősítették utólag. Sokan azt mondták,

ez volt az egyik legjobb tudományos rendezvény, amelyen az utóbbi években részt vettek, és a jövőben is nagyon szívesen jönnek Budapestre.

Szalai Zoltán a konferencia legérdekesebb részeinek Orbán Viktor miniszterelnök, Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök és Vaclav Klaus, volt cseh elnök előadásait tartotta.

Nicolas Sarkozy korábbi francia államfő beszél a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos migrációs konferenciáján Budapesten, a Várkert Bazárban 2019. március 23-án
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A konferencia legnagyobb eredményeként azt nevezte meg az ügyvezető igazgató, hogy

a színvonalas megszólalások során a migráció olyan területeire hívták fel a figyelmet az előadók, amelyeket eddig a magyar közönség nem vagy csak kevéssé ismerhetett.

Elmondása szerint több előadásban is az a szemlélet köszönt vissza, hogy

a sokszínűséget csak nemzetekben lehet megélni.

A multikulturalizmus minden embert egy egységes olvasztótégelybe zár, ami pont a különbözőségeket tünteti el. Pont azt pusztítja el, amit valójában hirdet, a sokszínűséget – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök beszél a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos migrációs konferenciáján Budapesten, a Várkert Bazárban 2019. március 23-án
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Az MCC igazgatója nagyon érdekesnek tartotta Borjas professzor előadását, aki a Harvardról érkezett. Az előadó arra hívta fel a figyelmet, hogy az alulképzettek bevándorlása negatív hatással van a gazdaságra.

A nyugati sajtó és

a döntéshozók által kialakított kép a szír orvosokról és mérnökökről egyértelműen hamis volt. Kiderült, hogy a beérkezett bevándorlók nem tudnak érdemben hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez

- egészítette ki Szalai.

Szalai Zoltán arra is kitért, hogy a konferencián résztvevők közül

sokan egyértelműen kijelentették, hogy Magyarország nagyon nagy dolgot tett le az asztalra.

A hazánkba érkező kutatók korábban a nyugati sajtóban szinte csak negatív dolgot olvastak Magyarországról, ám a most megszerzett tapasztalataik alapján többen elmondták, hogy

a hazánkról korábban kialakult kép nagyon torz volt, és a személyes tapasztalataik teljesen másról győzték meg őket.

Szalai beszélt arról is, hogy többen dicsérték a konferencián elhangzott gondolatok minőségét és színvonalát. Ha valaki nem is értett egyet mindennel, az elhangzott érvek minőségét érdemesnek találta vitára. Sokan már most kijelentették, hogy bármikor szívesen jönnek vissza és örömmel dolgoznak együtt a Mathias Corvinus Collegiummal.

A migrációs konferencián elhangzottak alapján egy könyvet adnak majd ki, és jelenleg zajlik a több mint 25 órás képanyag vágása, amely a YouTube-ra kerül majd fel – tette hozzá.

Szalai Zoltán azt is elmondta, hogy szeretnék a migrációs kérdéssel foglalkozó rendezvénysorozatot továbbvinni, a témát mindig az aktuális helyzethez igazítva.

Az MCC más témákban is folyamatosan szervez nyilvános előadásokat, workshopokat és konferenciákat, érdemes lesz figyelemmel követni szakmai munkánkat – zárta mondandóját Szalai Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!