megkerült

2019.12.05. 12:37

Nácik által elrabolt festményt azonosított egy müncheni aukciósház

Amint a mű eredetére fény derült, a Ketterer szakértői úgy döntöttek, a tervekkel ellentétben nem bocsátják aukcióra a képet.

Nácik által elrabolt expresszionista vízfestményt azonosított egy müncheni aukciósház, a képet visszajuttatták a szász-anhalti Halle szépművészeti múzeumába.

A müncheni Ketterer Kunst aukciósház szerdai bejelentése szerint a festményt, Christian Rohlf egy fatörzsről készített tanulmányát (Studie nach einem Baumstamm) 1937-ben szállították el a nácik által „elfajzott művészetnek” tartott művek elleni kampány keretében a hallei városi múzeumból.

Amint a mű eredetére fény derült, a Ketterer szakértői úgy döntöttek, a tervekkel ellentétben nem bocsátják aukcióra a képet.

Művészettörténészek szerint Rohlf (1849-1938) 1911 körül, bajorországi tartózkodása idején alkotta a vízfestményt. A hallei Museum für Kunst und Kunstgewerbe 1914-ben szerezte be a képet három másik akvarellel együtt, kettőt közülük továbbra sem találnak.

A Ketterer közleménye alapján 1940-ben Hildebrand Gurlitt műkereskedő vásárolta meg a vízfestményt, ezután nem tudni, mi történt vele. Úgy vélték, elveszett.

Az utóbbi évtizedekben magángyűjteményben volt, a múzeum innen vásárolta meg „méltányos áron”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!