különleges tárlat

2017.11.03. 21:54

Nácik által elkobzott tárgyakból nyílt kiállítás Németországban

Bár a tárgyak eredete vitatott, a kiállító múzeum szerint az a legvalószínűbb, hogy a második világháborúban kobozták el őket.

A Herkunft verpflichtet! című kiállítás szombattól látogatható az északnyugat-németországi Oldenburg múzeumában. Az intézmény gyűjteményéből származó csaknem hatvan kiállítási tárgy a műalkotások tulajdonjogi kérdéseit boncolgatja a hitleri Németország idejében.

„A tárlat elsősorban a törvényes tulajdonosok sorsával foglalkozik, és azzal, hogy a kiállított tárgyak miként kerültek a múzeumhoz” – mondta Marcus Kenzler, a tárlat kurátora.

A német közintézmények csupán tizenhét évvel ezelőtt kezdtek el utánajárni annak, hogy a birtokukban lévő műalkotásokat nem a nácik kobozták-e el annak idején a tulajdonosaiktól.

Az oldenburgi hatóságok nagyjából hét évvel ezelőtt kezdték felkutatni a múzeum gyűjteményében lévő tárgyak eredetét, és most fogják először a nagyközönség elé tárni, hogy milyen eredményeket hozott a nyomozásuk.

Kenzler szerint az erőfeszítéseik ellenére mindezidáig csupán egy maroknyi tárgynak sikerült felkutatni a jogos tulajdonosát, köztük egy 18. századi pipereszekrénynek, amelyre 1940-ben tett szerint a múzeum egy aukción és, amelynek „származását” egy zsidó özvegyasszonyig sikerült visszakövetniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!