új korszak

2021.01.21. 12:21

Mostantól minden többség a demokratáké lett az Egyesült Államokban

Demokrata kézbe került az amerikai szenátus ellenőrzése a három új szenátor felesketésével.

Washington, 2021. január 20. Kamala Harris, az Egyesült Államok elsõ színesbõrû nõi alelnöke leteszi hivatali esküjét a törvényhozás washingtoni épületének, a Capitoliumnak a nyugati homlokzatánál tartott beiktatási ünnepségen 2021. január 20-án. MTI/EPA/Pool/Saul Loeb

Forrás: MTI / EPA / Pool

Fotó: Saul Loeb

Kamala Harris alelnök feleskette szerdán az amerikai szenátus három új demokrata tagját, s ezzel – egy évtized után először – a demokrata párt ellenőrzése alá került nemcsak a Fehér Ház, de a kongresszus mindkét háza is.

Raphael Warnock és Jon Ossoff mindketten a január 5-i georgiai szenátusi pótválasztáson szerezték meg mandátumukat a Kelly Loeffler és David Perdue republikánus jelöltek felett aratott szoros győzelmükkel. Harmadik társukat, Alex Padillát a kaliforniai kormányzó jelölte az alelnöki hivatalba lépő Kamala Harris helyére.

Kamala Harris szerdán elnökölt először a kongresszus felsőházában, néhány órával a Capitolium lépcsőin megtartott beiktatási ünnepség után.

Hivatalba lépésével mindhárom új demokrata szenátor történelmet ír: Warnock a déli Georgia állam első fekete szenátora, Padilla pedig Kalifornia első spanyolajkú szenátora lett, míg Ossoff, amellett, hogy az első zsidó szenátor Georgiában, 33 évével a szenátus legfiatalabb tagja lett.

Az Egyesült Államok szenátusa most 50-50 arányban megosztott a törvényhozás két nagy pártja között.

Ennek ellenére a demokraták irányíthatják majd a felsőház munkáját, mivel egyenlő szavazatarány esetén az alelnök voksa dönt majd. A képviselőházban a demokratáknak 221-211 arányú, a korábbinál szűkebb többsége van, három betöltetlen mandátum mellett. A Fehér Házat, a szenátust és a képviselőházat együtt utoljára 2011-ben, Barack Obama első elnöki időszakában ellenőrizte a Demokrata Párt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!