Járvány

2020.06.06. 11:16

Montenegróban nem kötelező a védőmaszk, Szerbiában augusztusban szervezik meg a fesztiválokat

Mivel már egy hónapja nem jegyeztek fel új koronavírusos fertőzéses esetet, szombattól nem kötelező a maszk viselete Montenegróban, és Szerbia is enyhít az intézkedéseken, újra lehet nagyszabású szabadtéri rendezvényeket szervezni, a fesztiválokat augusztusra halasztották.

Montenegróban már több mint egy hónapja nem regisztráltak új fertőzöttet, a 620 ezres országban összesen 324 azonosított fertőzött volt. Szombattól kizárólag az egészségügyi intézményekben, a tömegközlekedési eszközökön, valamint a gyermekek és idősek ellátását végző otthonokban kötelező a maszk használata.

Szerbiában egy nap alatt 11 571-ről 11 667-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Eltörölték a szabadtéri rendezvények résztvevőinek számára vonatkozó korlátozást, zárt térben pedig legfeljebb ötszázan tartózkodhatnak. A korábban elhalasztott nyári fesztiválokat augusztusban szervezik meg.

Koszovóban az elmúlt 24 órában 1147-ről 1158-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az egészségügyi miniszter elővigyázatosságra intett, mint mondta, ha az emberek nem figyelnek oda, könnyen újabb fertőzésekre lehet számítani, ha pedig jelentősen megnő az új fertőzöttek száma, akkor a kormány kénytelen lesz ismét korlátozó intézkedéseket bevezetni.

Észak-Macedóniában szombatra, egy nap leforgása alatt 2611-ről 2790-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Ez újabb rekordnak számít, a járvány ideje alatt nem vettek nyilvántartásba egy nap alatt ilyen sok új fertőzöttet. Járványügyi szakemberek szerint ez még nem a járvány második hulláma az országban – ahogyan azt az észak-macedón sajtó írja -, hanem az első hullám végén a polgárok körében tapasztalt könnyelműség miatt bekövetkezett ugrás.

Az elővigyázatossági intézkedések figyelmen kívül hagyása miatt így – ahelyett, hogy lecsengett volna a járvány – korábban nem tapasztalt mértékű növekedés volt a fertőzöttek számában.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2594-ről 2610-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Eddig 1968-an gyógyultak meg, míg 154-en belehaltak a Covid-19 betegség szövődményeibe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!