Csalás

2020.04.17. 12:41

Milliárdos kárt okozó számlázásokkal vádolnak nyolc embert

Több mint kétmilliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek egy mezőgazdasági terményértékesítéshez kapcsolódó számlázási láncolaton keresztül nyolc ember az ügyészség szerint, vádat emeltek ellenük – tájékoztatott a Somogy Megyei Főügyészség pénteken.

Közleményükben azt írták: az ügy 54 éves, büntetett előéletű elsőrendű vádlottja 2017-től hozta létre és a háttérből irányította a számlázási láncolatot. Ennek keretében különböző gazdasági társaságokon keresztül horvát és szlovén cégektől áfamentesen vásárolt, majd Magyarországon értékesített szójadarát úgy, hogy azt a látszatot keltette: belföldről származó, már adózott terményt forgalmaz.

A férfi a terménnyel összefüggő importbejelentéseket tényleges gazdasági tevékenységet nem végző, céghálóba szervezett gazdasági társaságok nevében tette meg, holott a szójadarát külföldről köztes cég igénybevétele nélkül, egyenesen a magyar vevőknek szállították. Ezáltal az importáruval kapcsolatos áfafizetési kötelezettséget nem teljesítették, 2,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozva az állami költségvetésnek.

A számlázási láncolatban és a cégháló működtetésében a férfi mellett öt társa közreműködött, két másik vádlott pedig strómanként vett részt a bűncselekményben.

Az ügyben jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek vádat. Az elkövetésben nagyobb szerepet vállaló két elkövetőre ha bűnösségüket az előkészítő ülésen beismerik nyolc év börtönbüntetést, a többi vádlottra letöltendő börtön-, illetve fegyházbüntetést indítványozott az ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!