Forró a talaj

2018.11.21. 06:28

Megszökött athéni peréről egy korrupcióval vádolt francia bankár

Kereket oldott a megvesztegetéssel és pénzmosással vádolt Jean-Claude Oswald – jelentette a helyi média, a görög igazságügyi minisztériumra hivatkozva.

A rendőrség nagy erőkkel keresi a férfit, aki a bírósági tárgyalást követően eltávolította lábáról az elektronikus nyomkövető eszközt, és eltűnt.

Oswaldot bűnrészességgel vádolják fegyverkereskedő cégek és a Siemens német technológiai konszern körül kibontakozott megvesztegetési botrányokban.

A francia bankár a vád szerint kulcsszerepet játszott abban, hogy

az érintett cégek az 1990-es években svájci bankszámlákon keresztül összesen mintegy 70 millió euró (közel 23 milliárd forint) csúszópénzt juttattak vissza görög tisztségviselőknek,

akik biztosították számukra a kormányzati megrendeléseket, illetve egy sor hadiipari üzletet, köztük tengeralattjárók megrendelését.

Az Ekathimerini című görög újság híradása szerint Oswald mellett 11 további személy ellen emeltek vádat a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) német cég által gyártott önjáró lövegek beszerzése során zsebre tett csúszópénzek ügyében.

Jean-Claude Oswaldot 2015-ben adták ki Görögországnak, miután nemzetközi elfogató parancs alapján őrizetbe vették őt Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában. 2006 óta házi őrizetben volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!