Ország-világ

2021.09.25. 11:45

Megnyitották a húsznapos vadászati világkiállítást (videó)

A vadászok védőszentjére emlékező Szent Hubertus-misével vette kezdetét a húsznapos „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás szombaton Budapesten a Hungexpón, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétében.

Budapest, 2021. szeptember 25. Philipp Harmer, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnöke, Habsburg-Lotharingia Károly fõherceg, a világkiállítás fõvédnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kovács Zoltán, a vadászati világkiállítás megvalósításáért felelõs kormánybiztos (b-j) a nemzeti színû szalag átvágásával megnyitja az "Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítást a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 2021. szeptember 25-én. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A mise után felavatták a szarvasagancsokból készült, bőgő szarvasbikát ábrázoló Totem szobrot, amely a kiállítás központi helyszínén, a bejáratnál fogadja a látogatókat.

A háromhetes programsorozaton 100 országból legalább egymillió látogatóra számítanak a szervezők.

Vadászkürtöt fúj egy fiatal az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás megnyitóján a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A megnyitó pillanatait itt megtekintheti:

A hétvége kiemelt rendezvényeként kutyás és lovasprogramokat, solymász- és íjászbemutatót, vadászkürt-bajnokságot tartanak, délutánonként pedig koncerteket szerveznek. A világkiállításról és a programokról bővebben az esemény honlapján tájékozódhat, a Kovács Zoltánnal készült interjút pedig erre a linkre kattintva tudja elolvasni.

Semjén: a magyar vadászati kultúrához méltó rendezvény kezdődött

A miniszterelnök-helyettes beszédében kiemelte a teljességre törekvő programkínálatot, hiszen helyet kapott benne a tudománytól kezdve a gasztronómián és megannyi sporttevékenységen át a művészetekig minden, ami a vadászathoz kapcsolódik.

Ismertetése szerint

Magyarországon 70 ezren vadásznak, 700 ezren horgásznak, és még sok ezer sportlövő, íjász, vadászkutyás és lovas tevékenykedik országszerte.

Családtagjaikkal együtt tehát a nemzet negyede tartozik ebbe a közösségbe – tette hozzá.

Semjén Zsolt szerint a világkiállítás méltó lebonyolításához hozzátartozik, hogy a magyar vadászati törvény talán a legjobb a világon.

A miniszterelnök-helyettes ugyanakkor sajnálattal jegyezte meg, hogy a média nagy része demagóg módon vadászatellenes, a környezetvédők mellett pedig megjelentek az emberellenességbe hajló ökoterroristák, és természetellenes dolgokat népszerűsítenek olyanok, akik folyton a természetre hivatkoznak.

Fotó: Facebook / Semjén Zsolt

A természeti rend – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus – a teremtés rendjéből következik, ez alapján kell minden teremtménynek megadni az őt megillető méltóságot. Éppen ezért – mint mondta – a világkiállításnak is küldetése bemutatni, hogy a vadászati kultúra az emberi természetből fakadó, különleges jelenség.

Semjén Zsolt kiemelte, hogy az ember mindig vadászott, és ma már nem is tartható fenn a természet, a mezőgazdaság, az élővilág sokfélesége vadgazdálkodás nélkül. Ha a világ bármely pontján felhagynak vele, a tapasztalatok szerint az állatvilág pusztulni kezd, ahol viszont fejlesztik, ott a vadállomány mennyiségében és minőségében is gyarapodik.

A Biblia szerint ugyanúgy tévedés a környezetet sorsára hagyni, mint kirabolni, és ahogy a kertész a rá bízott kertet, a vadász az erdőt, a mezőt, a vadakat gondozza – fogalmazott.

Semjén Zsolt közlése szerint – a fenntarthatóság elvével összhangban – a kiállítás minden eleme megmarad, a rendezvény végeztével méltó helyre kerül, helyszíne pedig a fővárost gazdagítja. Az újjáépített Hungexpo nemzedékeken át évente események százait fogadhatja be.

A miniszterelnök-helyettes a vadászok védőszentjére emlékező Szent Hubertus-misén is részt vett. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek azt hangsúlyozta, hogy a világkiállítás üzenete illeszkedik az egyház tanításaihoz. Mint fogalmazott, a mindennapok gondjai idővel megoldódhatnak, de megmarad állandó feladatnak Isten és a teremtett világ dicsőítése.

A Biblia a vadászokat az élet fönntartóiként említi, és maga Ferenc pápa is kiemelt jelentőséget tulajdonít a természet védelmének

- tette hozzá.

Szakmai igazgató: több mint 1900 trófeát állítanak ki a Trófeacsarnokban

Bors Richárd a rendezvény üzeneteként azt fogalmazta meg: „nemcsak a vadász, hanem az ember is egy a természettel”.

Itt most az a célunk, hogy megmutassuk a vadászat szemszögén keresztül a fenntartható vadgazdálkodást és vadászatot a laikusok számára – fogalmazott Bors Richárd.

Fotó: Facebook / Semjén Zsolt

Közlése szerint

a hazai állatfajok mellett egzotikus vadászatokból származó trófeákkal is találkozhatnak a látogatók.

Elmondta azt is, a kiállítás másik hét csarnokában is nagyon sok látnivaló van: kialakítottak például egy egymillió literes akváriumot, amelyben egy ritkán látható óriás méretű viza is úszkál; bemutatkoznak a hagyományos vadászati technikák, és minden hétvégén lovasbemutatót tartanak a Kincsem parkban.

Hangsúlyt kap a gasztronómia is a rendezvényen, megkóstolhatók különböző hal- és vadételek

- tette hozzá.

A hétvégén a főváros mellett lesznek programok Keszthelyen, Hatvanban, Gödöllőn és Vásárosnaményban is.

Szombaton délután 15:55-től pedig a Duna TV-n láthatják Bodrogi Gyula főszereplésével a Kittenberger – Az utolsó vadászat című filmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!