kritika

2021.05.05. 12:29

Megkezdődött a felelősök felkutatása a mexikóvárosi tragédia ügyében

A legfrissebb adatok szerint 25 ember meghalt és mintegy nyolcvan megsérült.

A mexikói fővárosban megkezdődött az előző napi baleset felelőseinek felkutatása, amelyben a legfrissebb adatok szerint 25 ember meghalt és mintegy nyolcvan megsérült – közölték a helyi hatóságok.

2012 októberében, a metróvonal felavatásakor, a város polgármestere Marcelo Ebrard, a jelenlegi külügyminiszter és potenciális elnökjelölt volt. Így ő kerülhet a vizsgálat középpontjába.

A baleset helyszínén a szemtanúk éles kritikát fogalmaztak meg Ebrarddal szemben. Egy videofelvételen egy nő azt kiabálta, „ide kellene jönnie, hogy megnézze, mit hagyott ránk. Ő a felelős”.

Andrés Manuel López Obrador baloldali államfő a sajtónak nyilatkozva azonnal ígéretet tett az alapos vizsgálat lefolytatására, amelyből majd megállapítható lesz, ki a felelős.

A tájékoztatón jelen lévő Ebrard, a 2024-es elnökválasztás lehetséges jelöltje „mindenki számára szomorú napról” beszélt. Mint mondta a hatóságok rendelkezésére áll az ügyben.

A kormány kedden háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

A nyomozást a szövetségi és a mexikóvárosi ügyészség végzi, de munkájukat független nemzetközi szakértők is támogatják majd.

A helyi sajtóban cikkek jelentek meg a főváros déli részén átvezető, mintegy 25 kilométer hosszú vonal építése idején felmerült vitákról, valamint a működésével kapcsolatos visszatérő problémákról. A 12-es vonal egyike a mexikói metró két olyan vonalának, amelyen a szerelvények nem gumiabroncsos kerekeken, hanem hagyományos vasúti acélkerekeken haladnak.

Az üzemeltetés kezdete óta a sínek és a szerelvények kerekeinek kopását észlelték, ami 2014 márciusában arra kényszerítette az akkori polgármestert, hogy 12 állomáson felfüggessze a szerelvények közlekedését. Egy tanulmányban akkor megállapították, hogy problémák vannak a vágányok tervezésével, üzemeltetésével és karbantartásával.

A baleset helyi idő szerint hétfőn 22 óra körül történt Olivos állomás közelében, ahol a 12 méter magas metrófelüljáró összeomlott. A biztonsági kamerák rögzítették, ahogy a hatalmas építmény hirtelen lezuhant. A környékbeliek egyből a túlélők segítségére siettek, majd tűzoltók és mentőalakulatok érkeztek a helyszínre.

A területet a hatóságok lezárták. Darukkal emelték fel a beton- és fémelemeket, hogy kiszabadítsák az esetleges túlélőket.

Fernando Espino, a metrómunkások szakszervezetének vezetője a helyi Milenio tévének elmondta, hogy a mérnökök már többször jelezték a hibákat.

„Lehet gondatlanság, hogy nem vették komolyan az esetleges hibákat” – mondta, megjegyezve, hogy más metróvonalakkal ellentétben a 12-es vonalat külső cég tartja karban.

Claudia Sheinbaum, a város polgármestere elmondta, hogy a különböző vonalakon naponta végeznek karbantartási munkálatokat.

Az év eleje óta ez már a második metróbaleset. Januárban tűzvész rongálta meg a hálózat vezérlőberendezéseit, egy ember meghalt, 29 pedig megsérült.

A mexikóvárosi metrónak 200 kilométer hosszú hálózata van, tizenkét vonallal és 195 állomással. Vonalain naponta mintegy 4,5 millió utas közlekedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!