Ország-világ

2020.11.04. 09:06

Megjelent az újabb szigorításokról szóló rendelet

Megjelent a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet kihirdetéséről és az Orbán Viktor által tegnap bejelentett újabb szigorító intézkedésekről szóló rendelet.

A részletekből kiderül többek között, hogy milyen céllal lehet csak közterületen tartózkodni éjjel, illetve hogyan lehet megszervezni a kulturális és sportrendezvényeket – írja az Origo.

Megjelent a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet kihirdetéséről, illetve a további védelmi intézkedésekről szóló rendelet – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra. A kormányszóvivő bejegyzésében összefoglalta az Orbán Viktor által kedd este bejelentett és szerdán életbe lépő változásokat.

Eszerint:

  • éjfél és 5 óra között kijárási korlátozás lépett életbe,
  • nem tartható zenés-táncos mulatság,
  • változtak a mozik, színházak, sportrendezvények látogatására vonatkozó szabályok,
  • ingyenes lett a parkolás, és a tömegközlekedésben járatsűrítést írtak elő,
  • emellett visszaállítják a rendkívüli jogrendet is.
  • „Fontos, hogy minden szabályt mindannyian szigorúan tartsuk be!” – írta Szentkirályi Alexandra.

    Csütörtökig kell elkészíteni a járatsűrítési tervet

    A részletes rendeletből kiderül többek között, hogy éjfél és reggel öt óra között például csak a munkavégzés, a munkahelyre való eljutás, illetve az onnan való hazajutás, valamint „életvédelmi céllal” lehet közterületen tartózkodni.

    A rendelet szerint tilos lesz olyan rendezvényeken részt venni, ahol „zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtanak” és ahol a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni.

    Kulturális rendezvényt, mozielőadásokat, valamint sportrendezvényeket csak úgy lehet megtartani, hogy

    a nézők csak a minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el,

    és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket is szabadon kell hagyni.

    A rendelet szerint Budapesten, valamint a megyei jogú városokban a helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaság köteles járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon a reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint a délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra. Az erről szóló tervet november 5. napjáig kell elkészíteni és átadni az illetékes kormányhivatalnak.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!