sokadik eset

2020.10.06. 13:05

Megint felgyújtottak egy keresztény templomot Franciaországban

Példátlan rongálás történt egy francia településen: autókat gyújtottak fel fekete ruhás, kapucnis alakok, a tűz pedig átterjedt egy templomra, súlyos károkat okozva az épületben. Ezt követően rátámadtak a kiérkező tűzoltókra, és megrongáltak több buszmegállót is.

Durva erőszak rázta meg a Lyon melletti település, Rillieux-la-Pape lakóit: egy fekete ruhába öltözött, fejüket kapucnival takaró fiatalokból álló csoport összesen több mint tíz járművet gyújtott fel a város több pontján – adta hírül a V4NA hírügynökség.

Az egyik kocsi a Saint-Pierre-Chanel-templom előtt állt, így a lángok átterjedtek az épületre, jelentős anyagi kárt okozva. Ám ezzel még nem volt vége a rombolásnak, ugyanis a fiatalok rátámadtak a kiérkező tűzoltókra, fémdobozokkal és kövekkel dobálták meg őket, valamint több buszmegállót is megrongáltak. A megtámadott tűzoltók először visszavonultak, hogy elkerüljék a sérüléseket, de a később kiérkező rendőrök végül megfékezték a támadókat, a Le Progrès helyi napilap információi szerint személyi sérülés nem történt.

A vandalizmus mindenkit megdöbbentett, a Lyoni Egyházmegye sajnálja a történteket, és a Twitteren támogatásáról biztosította a helyi keresztény közösséget, valamint a kerület minden lakosát.

Je déplore les violences de cette nuit á Rillieux-la-Pape. J'assure la communauté chrétienne et tous les habitants du quartier de mon amitié et de mon soutien. Mgr Michel Dubost, Administrateur apostolique du Diocèse de Lyon

A rongálást és a tűzoltók elleni támadást elítéli Antoine Pin helyi képviselő is, aki a Twitteren egy képet is megosztott a lángoló autóról, majd az elszenesedett falú templomról.

Acte abject á " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Rillieux la pape cette nuit dans le #Rhône : Garer une voiture contre l’église Saint Pierre Chanel et y mettre le feu. Mais dormez braves gens tout se passe au mieux ! pic.twitter.com/MvOnKLYf8E

A történteken mélységesen felháborodott a település polgármestere, Alexandre Vincendet is, aki közleményében elviselhetetlennek és vérlázítónak nevezte a szándékos rongálást, majd kijelentette, hogy szeparatista támadásról van szó. A térfigyelő kamerák felvétele alapján mintegy tíz fekete ruhás, kapucnis alak volt az elkövető, „a város és a köztársaság azonban soha nem fog meghátrálni” – közölte.

A történtekre Gérald Darmanin belügyminiszter is reagált a Twitteren, a politikus kijelentette, hogy tűrhetetlen a templom elleni támadás, és támogatásáról biztosította a tűzoltókat és a katolikus híveket, valamint közölte, hogy a helyszínre utazik.

Une église a été prise pour cible dans le cadre de violences urbaines commises á " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Rillieux-la-Pape.

Total soutien aux catholiques et aux sapeurs pompiers pris á partie alors qu’ils éteignaient l’incendie.

Ces violences sont intolérables.

Je me rendrai sur place ce soir.

A településen nem ez volt az első ilyen jellegű bűntény, 2019 augusztusában is hasonló történt, több személyautót felgyújtottak ismeretlenek a város több pontján. Az egyik ilyen esetet valaki le is filmezte és feltette az internetre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!