fertőzésveszély

2020.03.01. 15:54

Meghűlés miatt Ferenc pápa nem vesz részt a húsvét előtti lelki gyakorlaton

Lapértesülés szerint a Vatikán a koronavírus miatti óvintézkedésként tanácsolta a pápának, hogy ne vegyen részt a lelki gyakorlaton.

ITALY-VATICAN-POPE-ASH-WEDNESDAY

Forrás: AFP

Fotó: Alberto PIZZOLI

A katolikus egyházfő az apostoli paloták Szent Péter térre néző ablakából mondott déli beszédében jelentette be, hogy nem utazik el a Róma közeli Ariccia városába az egy hétig tartó lelki gyakorlatok vezetésére, mert megfázott.

A Vatikán korábbi bejelentései szerint az egyházfő néhány napja gyengélkedik. Hamvazószerdán megtartotta az általános audienciát, majd személyesen vezette a hagyományos körmenetet a római Aventinus-dombon. Csütörtökön azonban lemondta részvételét a lateráni Szent János-bazilikában tartott szertartáson és a Vatikánban maradt. Azóta reggelente a vatikáni lakhelyeként ismert Szent Márta-házban misézett, de más programjait lemondta.

A 83 éves Ferenc pápa vasárnap is megtartotta szokásos beszédét.

Az argentin pápa vezette be a szokást, hogy a Vatikánban dolgozó bíborosok, püspökök a húsvéti böjt időszakában a lelki gyakorlatot közösen töltik Ariccia egyik egyházi intézményében. 2014 óta ez az első alkalom, hogy Ferenc pápa nem lesz ott a lelki gyakorlaton. Mintegy hatvan pap szokott részt venni az egy héten át tartó elmélkedésekben, imákon. A pápa távolmaradásával ezeket Pietro Parolin szentszéki államtitkár vezeti majd.

A huffingtonpost.it hírportál értesülése szerint a Vatikán óvintézkedésként tanácsolta a pápának, hogy ne vegyen részt a lelki gyakorlaton, mivel ezek szűk helyszínen tartott csoportos foglalkozások. Mint kiderült, a Vatikán sem tudta elkerülni, hogy a hivatalaiban olyan papok is megforduljanak, akik korábban a koronavírus-fertőzéstől érintett észak-olaszországi területeken jártak.

Róma belvárosában vasárnap bezárták a Szent Lajosról elnevezett francia templomot, miután a 43 éves francia plébánosról kiderült, hogy Párizsban kórházba szállították koronavírus-fertőzéssel. A pap február közepén utazott Rómából Párizsba autóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!