Ország-világ

2021.02.27. 14:02

Megfontolandó lehet a plázák és iskolák ideiglenes bezárása (videó)

Meg kell fontolni a plázák és az iskolák rövid időre történő bezárását a jelenlegi járványhelyzetben – nyilatkozta Galgóczi Ágnes a HírTV-ben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a Magyarország élőben extra című műsorban beszélt a HírTV-ben.

Galgóczi Ágnes hangsúlyozta: az új vírusmutációk agresszív terjedése miatt csökkenteni kell az emberek közötti kontaktusok számát, és már két hetes zárás is komoly eredményeket hozhat. A szakember szerint az általános iskolákban is digitális oktatásra kellene átállni, hiszen a fertőzés a gyerekek között is gyorsan terjed.

Velkovics Vilmos vendége a Magyarország élőben extrában Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője volt.

– A legfontosabb a kontaktusok számának csökkentése az emberek között.

A közösségek találkozását kell csökkenteni, rendezvényeket már rég nem tartunk, de például az üzletek nyitva tartását esetleg kéthetes periódusra lehetne korlátozni azzal, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, posták maradjanak nyitva. Azt gondolom ez indokolt lenne, hiszen a plázákban az emberek ott vannak. Már egy ilyen rövid lezárási időszak is komoly eredményeket hozhat – kezdte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

Az iskolák korlátozásával kapcsolatban Galgóczi Ágnes kifejtette, hogy

a járványügyi adatok azt mutatják, hogy a gyerekek körében erőteljesen terjed a fertőzés.

Ez is megfontolandó lehetőség lehetne, hogy rövid időre digitális oktatásra álljanak át az alsótagozatos osztályok is.

– Most elég lenne kéthetes periódus, ezalatt a védőoltásokkal nagyon gyorsan tudnánk haladni. Ez így hatékony lenne és a járvány megfékezését szolgálná! – emelte ki a szakember.

Borítókép: a videóból kivágott fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!