Fő a biztonság

2017.09.16. 17:58

Még a fűtési szezon előtt ellenőriztesse készülékét!

Október 15. előtt mindenki ellenőriztesse fűtőberendezését, illetve szerezzen be szén-monoxid-érzékelőt a balesetek megelőzése érdekében – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombaton a honlapján.

A tájékoztatás szerint fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a készülékek szabálytalan kivitelezése, a karbantartás és a rendszeres műszaki felülvizsgálat elmulasztása.

Elengedhetetlen, hogy évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét; a legcélszerűbb az első fűtés előtt szakemberrel megvizsgáltatni és kitisztíttatni a berendezést.

A közlemény szerint a szennyeződések, eltömődések és a szabálytalan házi kivitelezés miatt az égéstermék visszaáramolhat, a zárt térbe visszajutó gázok, leginkább a szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelentenek az emberekre és a háziállatokra.

A gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező, vagyis biztonságosan csak szén-monoxid-érzékelővel mutatható ki a jelenléte. Az OKF jó minőségű szén-monoxid-érzékelő beszerzését javasolja az érintettek számára. A katasztrófavédelem weboldalán megtalálható az ellenőrzéseken megfelelt és megbukott érzékelők listája is – közölte az OKF.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!