hosszú kormányzás

2018.04.09. 22:54

Másfél év után jelent meg újra a nyilvánosság előtt az algériai elnök

Abdel-Azíz Buteflika mecsetet és az algíri metró meghosszabbított szakaszát avatta fel.

A kerekesszékben ülő, 81 éves államfő integetett a rá váró tömegnek, majd leleplezte az algíri Kecsua mecset bejáratánál elhelyezett emléktáblát. Az oszmán birodalom idején, a 17. században az algíri óváros, az UNESCO világörökségi listáján szereplő Kaszba lábánál épült mecsetet háromévi restaurálás után nyitották meg ismét nagyközönség előtt. Az épületet 2008-ban zárták be, mert öt évvel korábban egy nagy erejű földrengés megrongálta.

A francia gyarmatosítás idején székesegyházként működő mecsetet a török kormány mintegy hétmillió eurós (2,2 milliárd forint) támogatásával építették újjá.

Buteflika ezután felavatta az algíri metrónak a városközpontban lévő Főposta és az óváros szívében található Mártírok tere közötti új szakaszát.

Buteflikát 2014-ben választották meg negyedik elnöki mandátumára, egy évvel azután, hogy agyvérzést kapott, és több mint két hónapig kezelték a párizsi Val-de-Grace kórházban.

Az idős vezető azután jelent meg a nyilvánosság előtt, hogy Dzsamel Uld Abbesz, a Nemzeti Felszabadítási Front (FNL) főtitkára felszólította, hogy induljon az ötödik megbízatásért a 2019-ben esedékes elnökválasztáson.

A kérést szombaton fogalmazták meg az FNL – amelynek Buteflika a tiszteletbeli elnöke – parlamenti képviselőinek és minisztereinek tanácskozásán.

Az elnök legutóbb 2016 végén jelent meg hasonló eseményen a nyilvánosság előtt, amikor felavatta az Algírt és a 28 kilométerrel távolabb fekvő Zeraldát összekötő vasútvonalat. A legutóbbi vezető, akit fogadott, Mariano Rajoy spanyol kormányfő volt, aki április 3-án látogatott Algírba a 7. algériai-spanyol csúcstalálkozó keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!