most már biztos

2018.09.12. 16:24

Marad a börtönben az olaszliszkai lincselő

Jogerőre emelkedett a büntetés-végrehajtási bíró döntése, amely szerint nem bocsájtják feltételes szabadságra az olaszliszkai ügy harmadrendű vádlottját.

A nool.hu korábban beszámolt arról, hogy a büntetés-végrehajtási bíró július 26-án tartott meghallgatásán mellőzte a vádlott feltételes szabadságra bocsátását. Véleménye szerint a kiszabott büntetéssel elérni kívánt célok, csak a a szabadságvesztés további végrehajtásával érhetők el.

Döntésével szemben azonban az elítélt és védője fellebbezést jelentett be az elítélt feltételes szabadságra bocsátása érdekében – olvasható a lap legfrissebb beszámolójában.

Mint azt dr. Lajkó Pétertől a Balassagyarmati Törvényszék sajtószóvivőjétől megtudták, a törvényszék másodfokú tanácsa a felülbírálat során rámutatott, hogy a törvényi szabályozásból következően a feltételes szabadságra bocsátás nem alanyi jog, hanem egy jogszabályi lehetőség az ítéletben meghatározott idő eltelte előtti szabadulásra.

Azonban a másodfokú bíróság álláspontja szerint a törvénytisztelő életmód folytatására irányuló készség kialakulásának vizsgálata során nemcsak a büntetés-végrehajtási intézetben tanúsított magatartását kell figyelembe venni. Ebben a körben utalt arra a – a bűncselekmény elkövetése során tanúsított magatartását is figyelembe véve –, hogy Sz. András elítélt kezdeményező-meghatározó szerepet töltött be a cselekmény elkövetésében, mivel részt vett a sértett gépkocsiból történő kirángatásában, majd pedig – hat terhelt-társával együtt – annak agyonverésében; a sértett meglincselése pedig a kiskorú gyermekeinek a szeme láttára történt – fogalmazott a hírportál.

Mindezeken túl az elítéltnek a személyiségjegyeit is tekintetbe véve, jelenleg nem állapítható meg megnyugtatóan a feltételes szabadságra bocsátás azon feltétele, amely szerint az elítélt kész a törvénytisztelő életmód folytatására.

„A bíróság rendelkezett arról is, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét egy későbbi időpontban ismét részletesen meg kell vizsgálni. A döntés szeptember 4-én jogerőre emelkedett”

- mondta el a lapnak dr. Lajkó Péter.

Mint ismert, 2006 októberében a nagy port kavart büntetőügy halálos áldozata személygépkocsijával Szegilong irányából haladt Olaszliszkára a két – akkor még kiskorú – lányával. Egy gyermek az út széléről hirtelen megindult az autó felé, majd – utóbb ismeretlenül maradt körülmények között – az út melletti árokba esett.

Azt azonban megállapította a bíróság, hogy a sértett gépkocsija nem okozott sérüléseket neki – fejtette ki dr. Lajkó Péter, a Balassagyarmati Törvényszék szóvivője.

A sofőr megállt autójával, azonban már nem tudott kiszállni, mert három helybeli – együttes erővel, a felső testén és a karjain megragadva őt – kirángatták a gépkocsiból. Közel tíz percen át rendkívül brutális módon, emberi mivoltukból kivetkőzve bántalmazták. Szögi Lajos, tiszavasvári tanár ennek következtében a gyermekei jelenlétében ­elhunyt.

A Debreceni Ítélőtábla 2009 novemberében a vádlottat másodfokon jogerősen 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől való eltiltásra ítélte. Feltételes szabadságra bocsátása a büntetése végéhez közeledve, október 20-án lett volna esedékes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!