Végzetes kirándulás

2019.12.24. 14:21

Már nem keresik a tűzhányónál eltűnteket az új-zélandi Fehér-szigeten

Beszüntették kedden a kutatást a két eltűnt után az új-zélandi Fehér-szigetnél, ahol két hete váratlanul kitört egy tűzhányó.

This handout photo taken and released on December 13, 2019 by the New Zealand Defence Force shows elite soldiers taking part in a mission to retrieve bodies from White Island after the December 9 volcanic eruption, off the coast from Whakatane on the North Island. - Elite soldiers retrieved six bodies from New Zealand's volatile White Island volcano on December 13, winning praise for their "courageous" mission carried out under the threat of another eruption. (Photo by Handout / NEW ZEALAND DEFENCE FORCE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NEW ZEALAND DEFENCE FORCE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ---

Forrás: AFP PHOTO / NEW ZEALAND DEFENCE FORCE

Fotó: AFP

A Fehér-szigeten december 9-én tört ki egy vulkán, olyan időpontban, amikor több tucat külföldi turista volt ott. Tizenheten meghaltak, többtucatnyian pedig megsérültek. A turisták Ausztráliából, az Egyesült Államokból, Kínából, Malajziából és Nagy-Britanniából érkeztek.

A hatóságok azóta keresték a két eltűnt embert, egy helyi idegenvezetőt és egy ausztrál tinédzsert. A kutatás mértékét a múlt héten visszafogták, miután a rendőrség arra az álláspontra jutott, hogy holttestüket a tenger feltehetően kisodorta a nyílt vízre.

A helyi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint tizenhárom sérültet új-zélandi kórházban ápolnak, kilencük állapota válságos. Tizenhárom másik sérültet Ausztráliába vittek. Két embert pedig elengedtek a kórházból.

Jacinda Ardern kormányfő korábban azt mondta, hogy a hatóságok vizsgálatot és nyomozást rendeltek el az ügyben.

Az új-zélandi Északi-sziget keleti partvidékétől mintegy ötven kilométerre található Fehér-sziget – maori nyelven Whaakari – a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol gyakoriak a földrengések és a vulkánkitörések.

Borítókép: Mentőalakulatok dolgoznak a természeti katasztrófa után az új-zélandi Fehér-szigetnél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!