Illegális bevándorlás

2018.07.02. 15:48

Máltai ügyészek el akarnak koboztatni egy német mentőhajót

A Lifeline nevű hajó kapitányát, az 57 éves Claus-Peter Reisch-t azzal vádolják, hogy máltai vizeken hajózott megfelelő engedélyek és úti okmányok nélkül, és törvénytelenül hatolt be máltai felségvízre.

Máltai ügyészek hétfőn arra kértek egy bíróságot, hogy koboztasson el egy migránsokat mentő hajót, amelyet a Mission Life német civil szervezet üzemeltet.

A Lifeline nevű hajó kapitányát, az 57 éves Claus-Peter Reisch-t azzal vádolják, hogy máltai vizeken hajózott megfelelő engedélyek és úti okmányok nélkül, és törvénytelenül hatolt be máltai felségvízre. Embercsempészet ugyanakkor nem szerepel a vádpontok között.

A kapitányt hétfőn bíróság elé állították, amely 10 ezer euró (3,2 millió forint) óvadék fejében megengedte, hogy szabadlábon védekezhessen, de elrendelte, hogy Máltát nem hagyhatja el, és bevonatta az útlevelét. Reisch-nek mindemellett hetente jelentkeznie kell egy rendőrőrsön, és nem alhat a hajóján. Csütörtökön ismét bíróság elé kell állnia.

Hajója június 21-én 234 migránst mentett ki a Líbia és Málta közötti tengerrészből, majd hat napon át várakozott nemzetközi vizeken, mert nem kapott kikötési engedélyt az Európai Unió területén.

Spanyolország, Olaszország és Málta sem nyitotta meg előtte kikötőit, végül azonban Joseph Muscat máltai miniszterelnök szerdán közölte, hogy a hajó mégis kiköthet a szigetországban, de egyben jogi eljárással fenyegette meg annak 17 fős legénységét.

Ugyancsak hétfőn máltai kikötői hatóságok nem engedtek távozni egy másik német mentőhajót, a Sea Watch 3 nevűt azzal az indokkal, hogy még tart a hajó státusának ellenőrzése. A Sea Watch 3 karbantartási munkálatok végett kötött ki Máltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!