Választás 2018

2018.04.05. 12:49

LMP: Magyarország újra nőnek való vidék lesz 

Nőnek való vidékké teszi Magyarországot az LMP - ígérte miniszterelnök-jelöltjük csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Szél Bernadett megszüntetné a nemek közötti bérszakadékot és növelné a nők számát a politikában, a döntéshozatalban.

Az Országgyűlés 90 százaléka férfi – mutatott rá a társelnök, kifogásolva, hogy masszív férfitöbbség hozza a nőket érintő súlyos döntéseket, és néha még szexista megjegyzésekkel is rárontanak a nőkre.

Az LMP számára fontos, hogy ez ne így legyen – hangsúlyozta -, a párt ezért kvóták segítségével próbálja a nők arányát 33 százalékosra növelni, hogy nagyobb hangsúlyt kapjanak a „női kérdések”: a kisgyermekes női munkavállalók helyzetének javítása például részmunkaidős foglalkoztatás vagy a távmunka elősegítésével. Emellett foglalkoztatásként ismernék el a családtag ápolását és minimálbért nyújtanának érte.

Demeter Márta országgyűlési képviselő a családon belüli erőszak elszenvedőit is segítő isztambuli egyezmény ratifikálását szorgalmazta, mert szerinte az eddigi törvénymódosítások nem értek el eredményt, még mindig hetente hal meg egy nő hozzátartozója által elkövetett erőszak miatt. Nőbarát település programjukra is felhívta a figyelmet, amely fokozott biztonságot nyújtana a kiszolgáltatottaknak.

A tájékoztatón Linczényi Márk zenész is megszólalt. Azt mondta: Nőügy címmel írt zeneszámával arra akarta felhívni a figyelmet, hogy nincs nőügy vagy férfiügy, csak közügy van, és több nőre lenne szükség a döntéshozatalban.

Szél Bernadett a választási együttműködéssel kapcsolatos kérdésekre azt mondta: miután Orbán Viktor miniszterelnök „folyamatosan fenyeget minket”, nagy a tétje a választásnak. A baloldalról érkező támadásokkal kapcsolatban kijelentette: azokkal nem szabad foglalkozni, azok is a Fidesz számlájára írhatók, mivel a kormánypárt taszította gyűlöletbe az országot. „Én a magam részéről folyamatosan beszélek más politikusokkal annak érdekében, hogy a legtöbb ellenzéki mandátumot hozzuk el” – tette hozzá, azzal együtt: mindenkivel beszél, akinek döntő hatása lehet az eredményre, de leszögezte azt is: fontosnak tartja a korrekt párbeszédet. Elképzelhetőnek nevezte, hogy lesznek még visszalépések, és elmondta, hogy az LMP kész áldozatot vállalni ezért. Emlékeztetett: elnöktársa, Hadházy Ákos már bejelentett egy várható egyoldalú gesztust.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!