új adórendszer

2018.11.21. 15:29

LMP: drasztikusan nőtt a dolgozói szegénység Magyarországon

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese progresszív adó- és járulékcsökkentést sürgetett.

A politikus az Eurostat adatai alapján azt közölte: az elmúlt hét évben duplájára nőtt a dolgozó, de szegénységben élő emberek száma hazánkban, amely már megközelíti a 450 ezret, vagyis a munkával rendelkezők 10 százalékát.

Munka alapú társadalom nem jöhet létre tisztességes bérek nélkül – szögezte le, hozzátéve: a kormány „kozmetikázott” adatokat közöl, az átlagbér értékét kommunikálja, miközben a dolgozók csaknem háromnegyede az alatt keres, jövedelmüket pedig a magas infláció is erodálja. Még egy PhD végzettségű kutató jövedelme sem éri el a nettó 200 ezer forintot – kifogásolta.

Csárdi Antal a csupán a társadalom felső 20 százalékának kedvező egykulcsos adórendszer eltörlését szorgalmazta. Olyan személyi jövedelemadózást sürgetett, amely az 1 millió forint felett keresőknek ugyan hátrányt jelentene, az emberek 70 százalékának ugyanakkor havi több tízezer forintos növekményt.

Igazságos, fenntartható adókulcsot szorgalmazott az átlagos jövedelemmel rendelkezők számára, valamint adómentes minimálbért. Mindez növelné a belső fogyasztást, élénkítené a gazdaságot – mutatott rá.

A politikus kérdésre a Gruevszki-ügyről azt mondta: a kormány morális csődbe jutott döntésével, hogy menekültstátuszt adott a hazájában elítélt volt macedón miniszterelnöknek, „egy nemzetközi körözés alatt álló bűnözőt fogadott be”. Azt a kérdést tette fel: a paksi szerződésben leírtak alapján milyen követeléseket fogalmazhat meg az orosz fél? Szerinte a történet csupán a volt macedón kormányfő „bevédéséről” szól, és „kormányzati ostobaságnak” nevezte, hogy a menekültügyi eljárás lehetetlenné tenné a kiadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!