Nem adják ki

2019.03.17. 12:30

Levelet kapott a merénylet előtt a támadótól az új-zélandi kormányfő

Az új-zélandi kormány kilenc perccel a christchurchi mecsetek elleni támadás kezdete előtt kapta meg a merénylettel gyanúsított ausztrál férfi szélsőséges „kiáltványát” – mondta vasárnap Jacinda Ardern miniszterelnök.

Samoan church members sing next to floral tributes in Christchurch on March 17, 2019 two days after a shooting incident at two mosques in the city. - New Zealanders flocked to memorial sites to lay flowers and mourn the victims of the twin mosque massacres on March 17, as testimony emerged of epic heroism and harrowing suffering in the gun attack that has claimed 50 lives. (Photo by Marty MELVILLE / AFP)

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Marty Melville

„Azon mintegy harminc ember között voltam, akik megkapták a támadás előtt kilenc perccel elküldött manifesztumot” – mondta a kormányfő. „Az emailban elküldött kiáltványban nem szerepelt a támadás egyetlen részlete sem, még az sem, hogy Új-Zélandban hol fogják elkövetni.”

A kormányfő hivatalának illetékese elmondta, hogy az elektronikus levelet sürgős megjelöléssel két percen belül továbbküldték a parlament biztonsági szolgálatának. Ardern hivatala korábban megerősítette, hogy a levelet számos médium és más politikusok is megkapták.

A mészárlással gyanúsított 28 éves ausztráliai férfit, aki ellen szombaton tömeggyilkosság miatt vádat emeltek, nem fogják kiadni Ausztráliának

- mondta Ardern. „Minden bizonnyal az új-zélandi igazságszolgáltatás előtt kell felelnie az itt elkövetett terrortámadásért” – tette hozzá.

A kormányfő megerősítette, hogy módosítani fogják a fegyvertartási törvényt, és kormánya megkezdi az ehhez szükséges vitát. A szomszédos Ausztráliában magánemberek nem tarthatnak félautomata fegyvert, amióta egy magányos támadó gépkarabéllyal 35 emberrel végzett 1996-ban.

A politikus kitért arra is, hogy az internetes óriáscégekkel mindent megtesznek azért, hogy töröljék a támadó által a merényletről készített felvételeket a világhálóról.

Hároméves volt a legfiatalabb áldozat

A kormányfő közölte, hogy a pénteken két mecsetben elkövetett mészárlás áldozatainak holttestét vasárnap estétől kezdik átadni a hozzátartozóiknak. Szerdáig várhatóan minden holttestet átadnak.

Lianne Dalziel, Christchurch polgármestere előzőleg közölte, hogy a városháza emberei dolgoznak a sírhelyek előkészítésén, így a temetésekre az iszlám előírásai szerint minél előbb sor kerülhet.

Helyi idő szerint vasárnap délután a merényletben megsebesült 48 ember közül még 34-en voltak kórházban, tizenketten közülük életveszélyes állapotban az intenzív osztályon – közölte a canterbury-i körzeti egészségügyi hivatal. A sebesültek között egy négyéves kislány is van, akit válságos állapotban szállítottak egy aucklandi gyermekkórházba.

A hozzátartozók által összeállított nem végleges lista szerint a halálos áldozatok 3 és 77 év közöttiek voltak. A hatóságok még nem tették közzé az áldozatok személyazonosságát. Ezen a nem hivatalos listán 44 férfi és 4 nő szerepel.

Mártíromságért tünteti ki az egyik áldozatot Pakisztán

A pakisztáni külügyminisztérium szóvivője szerint újabb pakisztáni áldozatokat azonosítottak, így a támadás pakisztáni halottjainak száma kilenc, egyikük nő. Kettőjükkel – Naim Rasiddal és Talha Naimmal – a támadó akkor végzett, amikor megpróbálták megragadni a fegyverét.

Imran Hán pakisztáni kormányfő vasárnap a Twitteren bejelentette, hogy Naim Rasidot, aki látható volt a videón, amint megragadja a támadó fegyverét, mártíromságáért kitüntetik.

India új-zélandi nagykövetsége szerint a halálos áldozatok között legalább 5 indiai van, míg a Times of India című újság a hozzátartozóktól származó értesülések alapján 7 indiai áldozatról számolt be.

A török kormány küldöttséget küld hétfőn Christchurchbe, amelynek tagja lesz Fuat Oktay alelnök és Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter is. A delegáció találkozik a moszlim közösség tagjaival, koszorúkat helyez el az áldozatok emlékére és találkozik az új-zélandi kormány képviselőivel – jelentette be közleményben Winston Peters új-zélandi külügyminiszter.

Borítókép: Gyászolók és virágtenger a merénylet helyszínén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!