Körözés

2020.08.28. 15:52

Letartóztatták Egyiptomban a Muszlim Testvériség egyik vezetőjét

Letartóztatták pénteken Kairóban a Muszlim Testvériség nevű iszlamista szervezet egyik vezetőjét – jelentette be az egyiptomi belügyminisztérium.

A közlemény szerint a 76 éves Mahmúd Izzatot egy házkutatás során találták meg.

Izzat a szervezet katonai szárnyának egyik alapítója és parancsnoka. A bíróság évekkel ezelőtt bűnösnek találta több katona és állami hivatalnok ellen elkövetett merényletben, és 2013 óta körözték. A vád szerint része volt a Hisám Barakat egyiptomi főügyész elleni merényletben is, akivel autóba rejtett pokolgép végzett 2015-ben. Barak volt az iszlamista Mohammed Murszi elnököt eltávolító 2013-as katonai hatalomátvétel utáni átmeneti időszak legmagasabb rangú halálos áldozata.

A szervezetet vaskézzel irányító Izzat korábban már többször megjárta a börtönt, mind Gamal Abdel Nasszer, mind Anvar Szadat és Hoszni Mubarak elnöksége idején.

Az 1928-ban alapított Muszlim Testvériséget a szervezet tagjának számító Murszi elmozdítása után nem sokkal betiltották Egyiptomban. Murszi utódjának, Abdel-Fattáh esz-Szíszinek a hatalomra kerülése óta több nagy letartóztatási kampányt és terrorizmusellenes műveletet hajtottak végre az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!