caracali gyilkosság

2019.10.02. 14:27

Lemondott a szervezett bűnözés elleni román ügyészség vezetője

Klaus Iohannis elnök arra hivatkozva szólította fel lemondásra, hogy a júliusban elfogott, két fiatal lányt megölő caracali férfi ellen indított eljárás során a vádhatóság vitatható módon állította elő az egyik áldozat édesanyját, hogy DNS-mintát vegyen tőle.

Felix Banila eredetileg nem volt hajlandó engedni a sürgetésnek.

Banila szerint az általa vezetett intézmény nem hibázott, helyesen járt el. Kedden még azt közölte, hogy gyávaság és felelőtlenség lenne lemondania. Szerdán azonban bejelentette, hogy benyújtotta „becsületbeli” lemondását a legfőbb ügyésznek, ugyanakkor továbbra is elutasította az elnök vádját, miszerint „képességeit meghaladná” a júliusban egész Romániát megbotránkoztató caracali gyilkosság kivizsgálása.

Banila közölte, hogy helyesebben jár el, ha benyújtja a lemondását, mert így a vádhatóság ügyészei fölösleges nyomás nélkül végezhetik munkájukat. Ugyanakkor igazságtalannak nevezte, hogy pusztán a caracali gyilkosság miatt kénytelen távozni a posztról.

Tavaly nyáron nevezte ki őt az államfő hároméves mandátumra a szociáldemokrata kormány igazságügyi miniszterének javaslata alapján.

A caracali gyilkosság ügyében letartóztattak egy 66 éves férfit, aki beismerte, hogy júliusban elrabolt, majd megölt egy 15 éves lányt. Később bevallotta, hogy áprilisban egy 18 éves lányt is meggyilkolt.

A nyomozók találtak emberi maradványokat egy erdő szélén, amelyek a gyilkos vallomása szerint az áprilisban meggyilkolt 18 éves lányéi lennének, de a DNS-vizsgálatok alapján a hatóságoknak nem sikerült megállapítaniuk ezt teljes bizonyossággal. Ezért akartak DNS-mintát venni a lány anyjától, aki megtagadta ezt, mire az ügyészek a csendőrség bevetésével előállították. Ennek következtében mind az áldozat anyja, mind a nagypapája kórházba került. A lány anyja arra hivatkozva tagadta meg a mintavételt, hogy nem bízik a hatóságokban. A nyomozás még folyamatban van.

Több állami intézmény felelőssége is felmerült a két lány meggyilkolása ügyében, hiszen a szervezett bűnözés elleni ügyészség áprilistól, a lány eltűnésétől júliusig nem bukkant a 66 éves férfi nyomára, majd kiderült, hogy a 18 éves lány többször is segélyhívást adott le, miután a férfi elrabolta, de a hatóságoknak nem sikerült idejében azonosítaniuk a helyszínt.

A gyilkosság következtében lemondott a román Különleges Távközlési Szolgálat igazgatója, de menesztették tisztségéből a román rendőrség országos, illetve Olt megyei parancsnokát, Caracal rendőrfőnökét és Olt megye kormánymegbízottját (prefektusát), majd Nicolae Moga belügyminiszter is lemondott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!