hurrikánszezon

2021.09.14. 15:25

Lecsapott Nicholas Texas állam partjainál

Heves esőzésekkel érte el kedden a Nicholas nevű hurrikán az amerikai Texas állam partjait, a meteorológiai előrejelzések nem zárták ki, hogy a nap folyamán tornádók is kialakulhatnak a térségben.

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) miami irodája azt közölte, hogy a hurrikán Matagorda keleti részén, óránként 120 kilométeres sebességű széllökésekkel ért partot.

A Nicholas a tizennegyedik hurrikán, amely az idén lecsap az Atlanti-óceán e térségére, és várhatóan még kedden Texas délkeleti része felé veszi az irányt, szerdán pedig már a szomszédos Louisiana állam délkeleti részéhez érhet.

Egyelőre nem tudni, a Nicholas mekkora esőzésekkel jár majd Texasban, szakértők pedig elsősorban az árvizek által már korábban sújtott Houston városára figyelnek. Sylvester Turner, Houston polgármestere mindazonáltal derűlátóan nyilatkozott, kiemelve, hogy mindenki a helyén van, az emberek pedig felkészültek a károk elhárítására.

A déli tagállam szinte teljes partszakaszára trópusi viharra érvényes riasztást adtak ki, Greg Abbott, Texas kormányzója pedig bejelentette, hogy a hatóságok készültségbe helyezték a mentőcsapatokat is.

Texasban több iskolában elmaradtak a tanórák kedden, és több, koronavírus-tesztelő központot, illetve oltópontot is bezártak.

John Bel Edwards, Louisiana kormányzója vasárnap este, még a Nicholas érkezése előtt hirdette ki a szükségállapotot az államban, amely még alig tért magához az augusztusban lecsapott Ida hurrikán után, s még mindig küzd a tavaly végigsöprő, Laura névre keresztelt hurrikán okozta károkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!