nyilatkozat

2017.12.13. 15:08

Kreml: Moszkva együttműködésre törekszik Washingtonnal

Oroszország nem folytat „kifinomult felforgató tevékenységet” az Egyesült Államokban, hanem a kölcsönösen előnyös viszony kiépítésére törekszik – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában.

Peszkov így reagált Herbert McMaster amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Moszkvát vádoló kijelentéseire, amelyeket „abszolút helytelennek” és megalapozatlannak minősített. Emlékeztetett rá: Vlagyimir Putyin orosz elnök több ízben is kifejezte készségét, hogy olyan mesze menjen el a kölcsönösen előnyös és a kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatok kiépítésében, amennyire azt az amerikaiak óhajtják.

A szóvivő szerint Moszkva és Washington távol áll a konszenzustól a Donyec-medencébe küldendő ENSZ-békefenntartók ügyében, de elmondta, hogy a kérdés továbbra is napirenden marad. Ismételten leszögezte ugyanakkor, hogy orosz részről a Krím félsziget hovatartozása nem vita tárgya.

A Szíria ügyében elhangzott amerikai nyilatkozatokkal kapcsolatban – igaz, azt orosz mondásként előadva – felidézte John F. Kennedy elnöknek azt a kijelentését, amely szerint „a győzelemnek száz apja van, de a vereség árva gyermek”.

A szóvivő „konstruktívnak” minősítette, hogy Rex Tillerson amerikai külügyminiszter bejelentette Washington készségét a Phenjannal való, előfeltételek nélküli tárgyalásra. Mint mondta, ez a lépés egybeesik Moszkva álláspontjával, amely szerint politikai rendezésre van szükség és nem vezetnek eredményre azok a lépések, amelyek fokozhatnák feszültséget a Koreai-félszigeten.

Peszkov ugyanakkor nem kívánta kommentálni az orosz védelmi minisztérium küldöttségének jelenleg zajló phenjani látogatását és nem válaszolt az azt firtató kérdésekre, hogy vajon Moszkva fokozta-e közvetítő tevékenységét.

Peszkov elmondta, hogy a Kreml ismeri Recep Tayyip Erdogan török elnöknek azt a kijelentését, miszerint Izrael „a megszállás és a terror állama”, és Kelet-Jeruzsálemet Palesztina fővárosává kellene nyilvánítani, de nem ért egyet azzal.

Címkék#szóvivő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!