Ország-világ

2021.04.27. 11:00

Rekordot döntött az oltást akarók aránya (videó)

Véget ért a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatója.

Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

A járvány területi érintettsége nem nagyon változik, a települések 99 százalékán továbbra is van koronavírusos beteg. A második oltás felvételét nem szabad elmulasztani az első dózis hatásosságában bízva – figyelmeztetett Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A vakcinán nem múlik az ország átoltottsága

A vakcinákkal tudunk csak a járvány végére érni. Magyarországon rendelkezésre áll az a mennyiségű vakcina, amellyel mindenkit be tudnak oltani, és így védetté tudják tenni.

A héten a forgalomban lévő összes fajta vakcinával oltanak.

Hétfő óta pedig él az a lehetőség is, hogy a vakcinára regisztráltak időpontot foglaljanak, hogy felvehessék a kínai vakcinát – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Fontos, hogy ne felejtsük el, a második adag megkapása után egyből nem leszünk védettek, pár napnak el kell telnie, hogy az immunizációs folyamat elinduljon. A héten számos vakcinaszállítmány érkezik és érkezett.

  • Kedden hajnalban 480 ezer Szputnyik V érkezett.
  • Szintén kedden érkezett 355 680 adag Pfizer–BioNTech-oltás, továbbá
  • 19 200 adag AstraZeneca, és a héten még jön ebből mintegy 324 000 adag.
  • Oltáspártivá vált az ország

    Az oltási folyamat következtében néha előfordulhat, hogy a vakcina beadásának idejét egy-két nappal később rögzítik, ezért fordulhat elő, hogy késve érkeznek a vakcinaigazolványok. Ha azonban hosszabb ideje késik az igazolvány, azt online, az ügyfélkapun keresztül, illetve a kormányablakoknál is lehet jelezni.

    A KSH ismét megjelentetett adatokat a vakcinafelvételi hajlandósággal kapcsolatban. Míg a vakcina elutasítása az év elején 36 százalék körüli volt, mára ez 19 százalékra csökkent.

    A megkérdezettek 62 százaléka pedig úgy nyilatkozott, hogy oltáspárti és mindenképp szeretné felvenni az oltást.

    Változatlanul érvényes, hogy minden Magyarországon használt vakcina hatékony és biztonságos. Nincs idő arra, hogy hezitáljunk! A bizonytalanok is kaphattak már kellő bizonyítékot arra, hogy az oltóanyagok biztonságosak és hatékonyak. Persze oltási reakciók felléphetnek, viszont azok egyáltalán nem súlyosak, és elhanyagolhatók azon tünetek mellett, amelyeket a vírus okoz – mondta Müller Cecília.

    Az uniós átlag Magyarország mögött kullog

    A magyar lakosság 37 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 21 százalékos átlaggal. A regisztráltak száma meghaladta a 4,5 milliót és 73 százalékuk már megkapta az oltást.

    A legfontosabb eredmény, hogy országos szinten a fertőzöttek száma 35 százalékos csökkenést mutat.

    A 16. hetet összehasonlítva a 15. héttel több mint tízezerrel csökkent a fertőzöttek száma. Ez is példásan mutatja, hogy a vakcinák hatékonyak és biztonságosak.

    Az összes új fertőzött 13 százalékát Budapesten, 12 százalékát Pest megyében, 7 százalékát Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 6 százalékát Veszprém, Bács-Kiskun és Baranya megyében, 2 százalékát Tolna megyében regisztrálták.

    Müller Cecília közölte, hogy a legnagyobb arányban Vas megyében csökkent az új fertőzöttek aránya, 48 százalékos a csökkenés. Szabolcsban 44, Komárom-Esztergom megyében 42 százalékkal csökkent az új esetek száma egy hét alatt – tette hozzá.

    Nem találtak indiai mutánst Magyarországon

    Nem volt példa, és nem is akarják bevezetni Magyarországon, hogy a második oltást másfajta vakcinával adják be – mondta kérdésre Müller Cecília.

    Azt is mondta kérdésre válaszolva, hogy az oltottak nem fertőznek meg másokat. Ha valaki nem produkálja a különféle tüneteket, akkor sokkal kisebb esélye van a vírus továbbadására. Nagyon csekély az esélye, hogy tünetmentes, oltott személy terjessze a vírust – mondta a szakember.

    Mindkét dózis beadását követően a fertőzési esély egyszázalékos,

    de sokan nem mutatnak tüneteket ebből a körből, tehát továbbadni sem tudják – mondta a tiszti főorvos.

    Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy Magyarországon még nem találtak indiai mutáns verziót a koronavírusból.

    Hétfőn 648 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes. Ugyanakkor 103 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt és 1707 hatósági házi karantént rendeltek el, valamint több mint 37 ezer esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

    Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!