Ország-világ

2021.01.13. 11:10

Magyarországon is megjelent a koronavírus új, fertőzőbb változata (videó)

Magyarországon is megjelent a koronavírus különösen fertőző vírustörzse, három mintában mutatták ki a decemberben Nagy-Britanniában felbukkant vírusvariánst – közölte Müller Cecília az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos hozzátette, a vakcinagyártók jelentős része állítja, a kifejlesztett vakcinák alkalmasak az új mutáns ellen. Dr. Csákó Ibolya rendőr alezredes a hamis vakcinákat kínáló csalókra hívta fel a figyelmet és kiemelte, senki ne dőljön be ezeknek, az interneten ugyanis nem lehet koronavírus elleni oltóanyagot vásárolni. György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkár pedig arról számolt be, hogy továbbra is zajlik az egészségügyi dolgozók és a szociális otthonokban élők oltása is. A rendvédelmi dolgozók oltásának előkészítése mellett elkezdődött a 60 év felettiek oltásának előkészítése is.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkár elmondta, még zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, de zajlik a szociális otthonokban élők oltása is. Ismertette, hogy az ország négy legnagyobb idősotthona után hétvégén megtörtént a 150-400 férőhelyes időotthonokban az oltás. Több mint 700 oltást adtak be írja tudósításában az Origo.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

György István azt is elmondta, hogy minden megyében, ahol működik olyan idősotthon, aminek férőhelye 150 és 400 fő közötti, ott oltani fognak. 996 dolgozó és ennél is több ott lakó fogja megkapni a Moderna vakcináját. Több mint 1036 idősotthon van, így az oltás a terv szerint halad – tette hozzá az államtitkár.

„Amint érkeznek a vakcinák, tovább folytatjuk az idősotthonokban az oltásokat. Mivel a vakcina csak korlátozottan áll rendelkezés, így továbbra is fontos a fertőzés megelőzése”

– mondta.

Január első hétvégéjén ismételten az óvodák és iskolák dolgozóit tesztelték. Ezen a hétvégén a gyermekvédelemben és szociális intézményekben dolgozónak biztosítják a tesztelést. Azt is elmondta, hogy a szociális alapszolgáltatásban dolgozók – például a gyermekjólétisek, javítóintézetben dolgozók, családsegítők, szociális munkások – is kérhetik a tesztelésüket 127 mintaponton, január 16-17 között. A vizsgálatok célja a járvány terjedésének lassítása, és az az emberek védelme – fogalmazott, hozzátéve, hogy a tesztelést a kormányhivatalok bonyolítják le. Szombaton és vasárnap 8 és 16 óra között lehet menni tesztelni. Arra kért mindenkit, hogy foglaljon időpontot.

Dr. Csákó Ibolya rendőr alezredes a tájékoztatón felhívta a figyelmet a hamis vakcinákat kínáló csalókra és kiemelte, senki ne dőljön be ezeknek az internetes csalóknak.

A hamis hirdetések, melyekben nem csak vakcinát, de a vakcina tárolásához szükséges berendezést is árulják

– természetesen ezek mind hamisak. Csákó Ibolya kiemelte, a pandémia alatt megváltoztak a vásárlási szokásaink, egyre inkább az interneten vásárolunk, ezt használják ki a csalók. Hozzátette,

semmilyen oltóanyaghoz nem lehet hozzájutni az interneten keresztül, ezek mind hamis vakcinák, amelyek egészségre ártalmas anyagokat is tartalmazhat.

Meg kell tanulnunk azt is, hogy bizalmatlanok legyünk az internetes vakcina árusítással. Ne akarjunk a bűnözők áldozatává válni – összegzett.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette az elmúlt 24 óra legfrissebb adatait. Maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 184 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, a jogszabály hatálybalépése óta pedig összesen 19 332 emberrel szemben.

További 15 emberrel szemben azért intézkedtek, mert a tömegközlekedésben nem viselt maszkot, 18-an pedig bevásárlóközpontban nem vagy nem megfelelően hordták a védőeszközt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 702 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 196 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 506 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem vették figyelembe.

Közölte: kedden a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 311 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. A november 4-étől hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-től felváltó kijárási tilalom alatt már 24 555 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek szabályszegőkkel szemben. Az elmúlt napon 10 473 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Kedden 3204 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 28 576-en vannak hatósági házi karanténban.

Müller Cecília elmondta, újabb 1358 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, jelenleg 4870 embert ápolnak kórházban,339-en vannak lélegeztetőgépen. Kiemelte,

továbbra is csökken a kórházban ápoltak, illetve a lélegeztetőgépen lévők száma és habár a járványügyi adataink napok óta kedvező képet mutatnak, ez nem ok a lazításra.

Az elmúlt 24 órában 95 ember halt meg, az országos tiszti főorvos ismertette, hogy csupán a halálos áldozatok három százalékának nem volt alapbetegsége.

„Minden csoportnak a védőoltását tervezzük. Kizárólag a beérkező vakcinamennyiség, ami határt szab a vakcinációnak”

– fogalmazott, hozzátéve, hogy kedd estig „eloltottuk” az összes beérkező vakcinát. Ismertette, hogy kedd estig összesen már 86 929 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint idősotthonban lakók és dolgozók.

Aláhúzta, hogy

január 18-án kezdődik egyeséknél a második kör.

A tegnap beérkezett mennyiség (Pfizer, és Moderna) további 51 ezer fő beoltását teszi lehetővé – mondta Müller Cecília, aki az egészségügyi dolgozókat arra kérte, oltsák be magukat, mert szeretnének a következő csoportra.

Az elmúlt napon három beteg mintájában azonosították egy kutatás révén azt a brit vírusvariánst, amelyet már a környező országokban is azonosítottak.

Nyilvánvaló volt, hogy Magyarországot sem kerülheti el ez a vírusvariáns – tette hozzá Müller Cecília. Fontos az, hogy mindig kövessük a változásokat. Az országos tiszti főorvos ezzel kapcsolatban elmondta, tavaly év végén bukkant fel ez a vírusvariáns, amely gyorsabban és agresszívabban terjed. A megbetegedítési képessége nagyon magas – összegzett Müller Cecília. Nyomon kell követni a különböző mutációkat, nemcsak amiatt mert tudományos jelentősége van – tette hozzá. Ebből az következik, hogy ez a vírus rendkívül változékony – húzta alá.

Egyelőre a vakcinagyártók jelentős része azt állítja, hogy a kifejlesztett vakcinák alkalmasak az új mutáns ellen – emelte ki.

Aki oltást kap, annak is be kell tartania az egyéb védelmi intézkedéseket

– válaszolt sajtókérdésre Müller Cecília. Még hosszú ideig kell hordanunk a maszkokat, és be kel tartanunk a higiéniás szabályokat – fűzte hozzá.

Az országos tiszti főorvos ismertette,

„a rendvédelmi dolgozók oltásának előkészítése mellett elkezdődött a 60 év felettiek oltásának előkészítése is. Valamennyi csoport oltására már most készülünk”

– tette egyértelművé a helyzetet.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!