Ország-világ

2020.10.29. 11:07

November 2-ától szélesebb körben lesz kötelező a maszkviselés (videó)

A szakértők a járványhelyzet legfrissebb híreiről és a legfontosabb védelmi intézkedésekről számoltak be csütörtöki tájékoztatójukon.

Budapest, 2020. június 7. Védőmaszkot viselő és a javasolt távolságtartással elhelyezkedő utasok a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyik modern villamosán a vírusos világjárvány idején. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Jászai Csaba

Kiss Róbert, rendőr alezredes az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján ismertette, hogy a kormány újabb védelmi intézkedésekről döntött – írja az Origo.

Hétfőtől, november 2-ától szélesebb körben lesz kötelező a maszkviselés. Kiterjesztik a vendéglátásra, illetve a szórakozóhelyekre. Kizárólag az étel és ital elfogyasztásakor lehet levenni a maszkot.

Az ellenőrzéseket a rendőrség is végrehajthatja. Végső esetben bezárhatják a vendéglátóhelyeket a szabályok be nem tartása miatt – mondta Kiss Róbert.

A rendőr alezredes kitért a halottak napjára is: arra kért mindenkit, hogy aki tömegközlekedéssel megy a temetőkbe, az a járműveken, a megállókban, és azok közelében is viselje a maszkot.

Kiss Róbert beszámolt arról is, az elmúlt 24 órában járványügyi védelmi intézkedések megszegése miatt 69 esetben kellett eljárniuk a rendőröknek. A tömegközlekedési eszközökön nem megfelelő maszkviselés miatt az elmúlt napon 639 esetben intézkedtek.

Az üzletekben és a közintézményekben a jogszabály életbe lépése óta 1407 emberrel szemben intézkedtek amiatt, mert nem megfelelően viselték a maszkot; a napi esetszám legutóbb 53 volt, a figyelmeztetések mellett 13 embernek helyszíni bírságot szabtak ki, 14 embert pedig feljelentettek a rendőrök.

Az alezredes kifejtette, a járványügyi készültség szeptember 21-ei bevezetése óta eddig 2109 esetben intézkedtek védelmi szabályok megszegése miatt, ebből jelentős a figyelmeztetések száma, 1776 esetben alkalmazták ezt a szankciót.

A tranzitálási szabályok megszegésével kapcsolatban szerdán 39 intézkedést kellett kezdeményezniük a rendőröknek, ebből 1 esetben figyelmeztetés, 38 esetben helyszíni bírság.

Szavai szerint a hatósági házi karantén betartását az elmúlt napon 1123 esetben ellenőrizték. Jelenleg 25 585 vannak hatósági házi karanténban, az ellenőrzésükre szolgáló mobiltelefonos applikációra 1193-an regisztráltak.

Kiss Róbert tájékoztatójában elmondta, teherforgalomban a röszkei autópálya-határátkelő belépő oldalán 4 óra, a beregsurányi magyar-ukrán határállomás belépő oldalán szintén 2 óra várakozással kell számolniuk az utazóknak.

Bővül a tesztelési kapacitás

Galgóczi Ágnes, Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta: újabb kétszáz mintavételi egység bevetésére kerül sor annak érdekében, hogy a fertőzéseket időben igazolni lehessen. Szavai szerint a fertőzések számának emelkedésével egyre több mintavétel szükséges, amit az Országos Mentőszolgálat végez.

Ismertette a csütörtök reggel közzétett, legfrissebb járványügyi adatokat is. E szerint 2194 újabb megbetegedést regisztráltak a hatóságok, amivel 68 127 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 56 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 1634 főre emelkedett. Azt is kiemelte, hogy 17 469-en már meggyógyultak, és 49 024 aktív fertőzöttet tartanak számon. 27 százalékuk budapesti, az áldozatok 35 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka úgyszintén. Jelenleg 3197 beteget ápolnak koronavírussal kórházban, közülük 255-an vannak lélegeztetőgépen.

Galgóczi Ágnes kiemelte, hogy fontos, hogy az ország működőképessége megmaradjon, az egészségügyi szempontok figyelembevételével.

Kerüljük a zsúfolt helyeket, ahol a társadalmi távolságtartás nehézségekbe ütközik – tette hozzá. Egyre több mintavételre van szükség az esetszámok emelkedése miatt. Ezt a munkát a mentőszolgálat végzi. – jelentette ki. Szükséges, hogy további mintavételi egységeket tudjanak felállítani – szögezte le.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta, hogy

a gyermekek számára az influenza elleni oltóanyag ma és holnap érkezik meg a kormányhivatalokba.

Az ellátás folyamatos – emelte ki.

Galgóczi Ágnes kérdésre válaszolva elmondta, hogy jelenleg is tartanak a kutatások arról, hogy valaki újra megfertőzödhet-e. Jelenlegi tudásunk szerint hat hónapig tart a védettség az újbóli megbetegedés ellen – fejtette ki.

Kérdésre válaszolva a szakember elmondta, vérhigító mellett is beadható az influenza elleni oltóanyag.

Az egészségügyi intézmények és a kórházak fel vannak készítve – mondta Galgóczi Ágnes. Egyúttal kiemelte, hogy 933 egészségügyi dolgozót irányítottak át annak érdekében, hogy segíteni tudjanak a koronavírus elleni küzdelemben.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

Borítókép: Védőmaszkot viselő és a javasolt távolságtartással elhelyezkedő utasok a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyik modern villamosán a vírusos világjárvány idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!