Ország-világ

2020.11.24. 11:05

Operatív Törzs: életbe lépett az idősek vásárlási idősávja (videó)

Az idősek ezen idősávon kívül is vásárolhatnak, de hétköznap reggel 9 és 11 óra között rajtuk kívül más nem lehet a boltokban.

Kiss Róbert rendőr alezredes a tájékoztató elején elmondta, hogy életbe lépett az idősek védelmét szolgáló intézkedés a vásárlási idősávról. Minden hétköznap reggel 9–11 óra között, míg hétvégén 8–10 óra között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak – tette hozzá.

Az idősek ezen idősávon kívül is vásárolhatnak.

Kiss Róbert az Origo tudósítása szerint beszámolt arról, hogy hétfőn 294 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési szabályok megszegése miatt. A tízezer főnél népesebb településen 260 személy szegte meg a szabályokat, míg a tömegközlekedési eszközökön és a bevásárlóközpontokban 34-en.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

Két üzletet zártak be hétfőn a hatóságok – mondta Kiss Róbert. Makón egy söröző nyitva volt, ezért a szabályszegőket megbüntették és 31 napra bezárták a boltot. A kijárási tilalmat 324 személy szegte meg. 5954 személlyel szemben intézkedtek összesen november 4-e óta a hatóságok. 484 büntetőeljárást indítottak a hatóságok a koronavírus-járvány kezdete óta – mondta Kiss Róbert.

Budapesten van a legtöbb aktív fertőzött

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy a főváros és Pest megye érintett leginkább a koronavírus-járványban. A települések 91 százalékán megjelent már a koronavírus – tette hozzá. Közel 30 ezer aktív fertőzött van Budapesten, majd Pest megye és Győr-Moson-Sopron megye következik.

Tolna megyében van a legkevesebb aktív fertőzött

Tolna megyében van a legkevesebb, 1972 aktív fertőzött – mondta Müller Cecília. A népesség sűrűsége és más tényezők is hozzájárulnak a jelentősen eltérő számokhoz.

33–101 év közöttiek voltak a koronavírus áldozatai hétfőn.

Zajlik az országos célzott tesztelés

Müller Cecília közölte, hogy zajlanak a célzott tesztelések az országban. Az adott intézményekben mindenki élhet a tesztelés lehetőségével – tette hozzá. Az egyetemisták jelentős szerepet játszanak a tesztelés lebonyolításában.

A tiszti főorvos arról is beszélt, változatlanul érvényes az, hogy az idősek egyáltalán ne menjenek zsúfolt helyekre.

Ekkor fertőzött egy személy

Müller Cecília elmondta, hogy a gyorstesztek antigén alapúak. Két csík van rajtuk, és ha mindkettő elszíneződik, akkor minősül fertőzöttnek az adott személy. Ha a C vonal elszíneződik és a T nem, akkor negatív az eredmény.

Ezeken a településeken nőhet a fertőzöttek száma

Az országos tiszti főorvos a szennyvízalapú-vizsgálatról azt mondta, igazolódott a várható fertőzöttek számának növekedése vagy csökkenése a korábbi vizsgálatok alapján. Jelenleg az látszik, hogy Békéscsabán, Miskolcon, Salgótarjánban és Székesfehérváron emelkedett a vírus örökítőanyaga a szennyvízben. Kecskeméten és Szolnokon csökkenő tendenciát mértek – mondta Müller Cecília.

Hetente összegzik a célzott tesztelés eredményeit

Müller Cecília az önkéntes célzott tesztelésről azt mondta, hogy egy-egy oktatási intézményben az összes munkakörre fókuszálnak. Hetente lesz összegzés az eredményekről.

Pozitív teszttel is hazaengedhetik a beteget

Müller Cecília kérdésre elmondta, hogy akinek az egészségi állapota nem igényli, annak nem kell kórházban feküdnie. Ekkor hazaengedik a beteget, de a pozitivitása fennállhat még. Nyilvánvalóan követik a beteg állapotát, és előfordulhat, hogy hosszabb ideig pozitív lesz. A 21. napon minősülhet egészségesnek, ha addig nem lesz más tünete.

Nagyon kevés egészségügyi dolgozó fertőződött meg

A különféle egészségügyi szolgáltatóknak is szigorúan be kell tartaniuk a higiénés szabályokat és maszkot kell viselniük. Hasonlóan a szolgáltatást igénybe vevőknek is kötelező a maszk viselése. Müller Cecília közölte, hogy eddig a járvány alatt az összes fertőzött 2,6 százalékát teszik ki az egészségügyi dolgozók.

„Nem a fiatalokat korlátozzuk, hanem az időseket védelmezzük”

Nem a fiatalokat korlátozzuk, hanem az időseket védelmezzük – mondta Müller Cecília. Mindegyikünk legyen türelemmel a vásárlási sávval kapcsolatban – tette hozzá.

Ezért nem kötelező a tesztelés

Nem gondoljuk, hogy a tesztelést kötelezővé kéne tenni, felajánljuk és javasoljuk azt – mondta Müller Cecília. A népegészségügyi vizsgálathoz lehetne ezeket hasonlítani – tette hozzá. A kötelezőség más esetekre vonatkozik.

Szerdán dönthet a kormány

A szerdai kormányülésen vizsgálja meg a kabinet az eddig meghozott intézkedések hatásait – mondta kérdésre válaszolva Müller Cecília.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!