Ország-világ

2020.11.23. 10:56

Kezdődik az országos tesztelés a köznevelési intézményekben

Elkezdődött az óvónők, pedagógusok, egészségügyi- és szociális intézményekben dolgozók tesztelése.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a tájékoztató elején elmondta, hogy 71 iskolában van rendkívüli szünet, 831 helyen van digitális tanrend és 314 óvodában történt valamilyen intézkedés, ez az óvodások 10 százalékát érintette. A 12 év alattiak 4 százaléka fertőzött – mondta. A fertőzések tapasztalata, hogy az esetek 95 százalékában, a tanárok között pedig 97 százalékban 1-5 fő betegedett meg – írja az Origo.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

Indul az országos tesztelés

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy kezdődik az országos tesztelés a köznevelési intézményekben. Átfogó értékelés erről a tesztelés után lesz, így csak pénteket követően, a jövő héten lesz átfogó kép. Az államtitkár szerint pontos képet akarnak az átfertőzöttségről.

Köszönet az egyetemistáknak

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy elkezdődött a célzott tesztelés Magyarországon.

A szociális dolgozók körében már elkezdődött, míg hétfőtől az óvodai dolgozók és az iskolai dolgozókat tesztelik

- tette hozzá. Egy kisméretű bevetési egység, köztük egyetemisták végzik a tesztelést – tette hozzá.

Müller Cecília szólt arról is, hogy amennyiben valaki pozitív lesz a tesztelés során, akkor annak a személynek el kell különülnie a többiektől. Feltétlenül szükséges, hogy a háziorvosát értesítse – tette hozzá.

31 éves, súlyos beteg volt a legfiatalabb áldozat

Müller Cecília szólt arról is, hogy a meghaltak száma körülbelül 100-as nagyságrendű napok óta. Az életkoruk 31-95 év között van. A legfiatalabb elhunyt súlyos betegségben szenvedett – tette hozzá.

Jövőre indulhat a tömeges oltás

Az oltóanyag-fejlesztés óriási léptékben zajlik a világban, és az utolsó előtti fázisban vannak az oltóanyagok – mondta Müller Cecília. Úgy tűnik,

a befutók közül néhánynál már decemberben elkezdik az oltásokat, de a jövő negyedévben kezdődhet el a tömeges oltás

− tette hozzá.

Továbbra is elérhető az influenza-elleni védőoltás – emelte ki Müller Cecília.

Csökken a kórházba kerülők emelkedésének mértéke

A kórházakban még magas számú beteg van, bár Európában egy picit csökken az emelkedés mértéke – mondta Müller Cecília. 627 fő van lélegeztetőgépen, ez egy magas szám.

Hatályba lépett a parkolóháza ingyenessége

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy hétfőtől hatályba lépett a parkolóházak ingyenessége este hét és reggel hét óra között.

1022 ember szegte meg a maszkviselési szabályokat

Kiss Róbert elmondta, hogy a hétvégén 1022 személy nem vette figyelembe a maszkviselési szabályokat, ellenük intézkedtek. A tömegközlekedési eszközökön 38 emberrel szemben, míg a bevásárlóközpontokban 124 személlyel szemben intézkedtek.

30 napra bezártak egy tatai éttermet

Hat vendéglátóhelyet és szolgáltatási helyet zártak be a hétvégén. Kiss Róbert elmondta, hogy Tatán egy étterem nyitva volt, és ott rendesen ment a kiszolgálás. 30 napra bezárták az éttermet.

Az ellenőrzések tapasztalataiból látható, hogy vannak akik szándékosan megszegik a szabályokat – mondta Kiss Róbert. A kijárási tilalmi szabályokat 1244-en szegték meg.

A koronavírus a hidegnek is ellenáll

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a koronavírus ellenáll a hidegnek is, így nem várnak különösen nagy változást a fertőzőképessége kapcsán. Nincsen semmilyen adat arra nézve, hogy a vírus fertőzöképessége csökkenne a hidegben – tette hozzá. A koronavírusban meghaltakat nem kötelező hamvasztásos módon temetni – mondta egy másik kérdésre válaszolva.

Ebben az esetben nem büntetnek a hatóságok

Kiss Róbert kérdésre azt mondta, hogy ha valaki egy másik városban járt orvosnál, és nyolcig nem ér haza, akkor nem büntetik meg. Az orvos igazolhatja a jelenlétet, és nem lesz szankció – fogalmazott.

Szerdán tárgyal és dönt majd a kormány

A korlátozó intézkedések hatásainak elemzéséről a kormány szerdán tárgyal majd, és a lehetséges további lépésekről is. Müller Cecília közölte, hogy a korábban meghozott lépések eredménye két héten belül látszik csak. A kórházban ápoltak száma esetében feltétlenül szükséges a javulás – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!