Ország-világ

2021.03.05. 11:04

Müller Cecília: a legfontosabb cél, hogy kevesebb új fertőzött legyen (videó)

A regisztrált idősek oltása rendben zajlik.

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

77 ezer oltást adtak be tegnap

György István, az oltási munkacsoport vezetője közölte, több dezinformáció látott napvilágot. Ennek ellenére az oltási program jól halad, mivel már több mint 850 ezer ember kapta meg az első oltását. Az unióban a harmadik helyen állunk – tette hozzá. Mintegy 77 ezer oltást adtak be tegnap – tudósított az Origo.

A 74 ezer AstraZeneca-oltást nem adják be, csak később

György István elmondta, hogy az SMS-kiértesítés esetében sorra kerülő oltásokat most felfüggesztik. Ezeket később beadják majd, ez 74 ezer AstraZeneca-oltást érint.

Hamarosan jönnek az új szabályok

Hamarosan megjelenik a részletes információ az új szabályokról.

Nem lesz gyermekfelügyelet

„Április 7-én szeretnénk újraindítani az oktatást” – mondta Maruzsa Zoltán. A köznevelési államtitkár elmondta, hogy sem az óvodában, sem az iskolában nem szerveznek gyermekfelügyeletet, ennek oka, hogy hatékonyabb legyen a védelem. Az étkeztetést elvitelre és kiszállításra tudják megoldani.

Az érettségit megtartják

Az érettségire való felkészülés tovább folyik, tehát lesz érettségi – mondta Maruzsa Zoltán. A középiskolai felvételiket természetesen lezárják, és szerencsés lenne a szóbeliket az online térbe tenni – tette hozzá. Nem szükségszerű, hogy ezek elmaradjanak.

Nincs változás a kollégiumok működésében

Nincs változás a kollégiumok működésében, és nem biztosítanak lakhatást, csak a speciális esetekre – mondta Maruzsa Zoltán.

Ennyien szegték meg a szabályokat

Gál Kristóf elmondta, hogy 261 ember szegte meg a maszkviselési szabályokat. 436 emberrel szemben intézkedtek a kijárási szabályok megszegése miatt.

A legfontosabb cél, hogy kevesebb új fertőzött legyen

Müller Cecília elmondta, hogy az egész világon emelkedik a fertőzések száma, és az európai országok több mint felében egy erőteljes növekedés van. Az országos tiszti főorvos közölte, hogy a legfontosabb célja a szigorításoknak, hogy csökkenjen az új fertőzöttek száma. A vírus különböző variánsai nagy kihívást jelentenek – mondta Müller. Sokkal erőteljesebb és nagyobb számú fertőzést tud okozni a mutáns.

Rendben zajlik a regisztrált idősek oltása

Ha az aktív fertőzötteket nem izolálják, akkor ők továbbadják a betegséget – mondta Müller. A higiénés szabályok betartásával és a védelem kialakításával lehet javítani a helyzeten. A regisztrált idősek oltása rendben zajlik – tette hozzá. Mivel 1,5 millió emberről beszélünk, így annak ellenére, hogy nagyon nagy számban oltották be őket, most is zajlik az oltás.

Mindenki pontosan és felkészülten érkezzen az oltópontokra

Müller Cecília elmondta, hogy az oltópontokra mindenki pontosan és felkészülten érkezzen. A közvetlen érintkezést és a várótermi ücsörgést mindenki kerülje.

Nagyot nőtt az oltakozási kedv

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az oltakozási kedv is jelentősen növekedett az elmúlt hónapokban, mára már 42 százalékra nőtt.

Járóbetegek is kaphatnak majd favirapivirt

Müller Cecília elmondta, hogy a favirapivirt a járóbeteg-ellátásban is alkalmazzák.

Új csúcslaboratórium épül

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy hazánk járványügyi biztonságát egy új csúcslaboratóriummal bővítik, a Nemzeti Népegészségügyi Központ területén építik majd fel. Korszerű lesz és csúcstechnológiát fognak alkalmazni – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!