Ország-világ

2021.01.14. 09:59

Gulyás Gergely: Magyarországon a járvány visszaszorulóban van (videó)

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatója a legfrissebb hazai járványhelyzet kapcsán.

Forrás: M1 / Youtube

A kormány szerdán ülésezett, ezeket a döntéseket ismertetik. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, ennek az évnek is az első negyedévét, félévét a koronavírus fogja meghatározni. Alig két hónapja vezette be a kormány azokat az intézkedéseket, amelyek a mai napig érvényben vannak – írja az Origo.

Túl vagyunk a járvány csúcsán, Magyarországon a járvány visszaszorulóban van,

de ez nem minden európai országban van így. Magyarországon december vége óta csökken az új fertőzöttek és a halálos áldozatok száma, nem csoda, hogy az adatközlést bírálok most elhallgattak – tette hozzá.

A magyar járványügyi intézkedések következetesek, szemben más országokkal. Mi világos szabályokat hoztunk november elején, ezt kell betartatni – mondta Gulyás Gergely, aki külön kiemelte a járvánnyal kapcsolatos nemzeti konzultációt.

Az egészség, és az életek mellett az ország működőképességének a biztosítása a legfontosabb – ezt üzenték a magyarok a miniszter szerint. a munkahelyvédelmében Magyarország az élen van.

A kormány ígéretett tett arra, hogy a munkahelyeket megvédi, ahány munkahelyet a vírus tönkretett, annyi új munkahely jön létre – mondta Gulyás Gergely. A foglalkoztatottsági adat decemberben szerény mértékben, de növekedett. 4000 ezer emberrel többen dolgoznak most Magyarországon, mint 2020 decemberében. A gazdasági intézkedések, amelyeket a kormány meghozott, beváltották a reményeket – összegzett a miniszter.

Két lehetőség van arra, hogy a kormány enyhítsen az intézkedéseken. Ha az adatok tovább csökkennek, vagy ha sikerül az átoltottságot növelni annyira, hogy a legveszélyeztetettebbek már biztonságban vannak.

A kormány az Európai Unión keresztül szerzi be a vakcinákat, a kormány célja, hogy minél több vakcina érkezzen Magyarországra. Magyarország összesen 19,7 adag oltóanyagot kötött le öt gyártónál az Európai Unióban – árulta el Gulyás Gergely, aki bírálta Brüsszel lassúságát. Kiemelte, hogy Nagy-Britanniában, Kínában, és Izraelben is előbb kezdődött meg a vakcináció. Finnországtól Németországig nagyon éles kritikákat fogalmaztak meg az Európai Bizottsággal szemben a vakcinabeszerzéssel kapcsolatban – tette hozzá.

A teljes sajtótájékoztatót itt megtekintheti:

Az uniós szállítás lassú, a jelenlegi tempó szerint 30 hétig tartana a folyamat. Így máshonnan is kell vakcinát szerezni – mondta el Gulyás Gergely, aki ezt is elárulta, hogy komoly esély mutatkozik arra, hogy Kínából kapunk vakcinát, de az oroszokkal is tárgyalásban állunk. A kínai gyártóval gyakorlatilag megállapodott a kormány.

Abban nem volt vita, hogy elsőként az egészségügyi dolgozókat kell beoltani – húzta alá Gulyás, aki ismertette az oltási terv sorrendjét.

Szükség esetén napi félmillió embert be tudnánk oltani. Ha lenne megfelelő vakcinamennyiség, akkor két hét alatt végezni lehetne a feladattal.

A kormány nem fogja kötelezővé tenni az oltást – szögezte le.

A magyar kormány egyértelműen oltáspárti, kampány is fog indulni az oltás mellett – ismertette Gulyás Gergely, aki szerint a kormány tagjai is be fogják oltani magukat.

Az oltásellenes kampány, amit a baloldali politikusoktól láthattunk, felelőtlenség

– emelte ki Gulyás Gergely.

2,6 millió család számára biztosít jogosultságot a hitelmorítóriummal kapcsolatos kormányzati intézkedés. Összesen 48 ezer vállalkozás él a hiteltörlesztési monatóriummal. A kormány továbbra is segítséget nyújt a bértámogatással, mintegy 2/3-át átvállalja a kormány. Összesen 10657-en igényelték eddig a támogatást, az összes érintett szektor több mint 60%-a megkapja a támogatást. Elindult mindeközben az otthonteremtési program is – mondta Gulyás Gergely.

Hadházyról: Nem lehet olyan politikai cél, amivel kegyeleti jogokat sértünk meg

Gulyás Gergely Hadházy Ákos halottgyalázó videójával kapcsolatos sajtókérdésre azt mondta, hogy az akció jogsértő volt. Nem lehet olyan politikai cél, amivel kegyeleti jogokat sértünk meg – szögezte le.

Az egész egy nemzetbiztonsági ügynek látszik – szögezte le a jobbikosok magánrepülőzésével kapcsolatban. Indokolt annak kivizsgálása, hogy milyen egyéb szolgáltatásokat tettek a jobbikosok.

A miniszter szerint nem ördögtől való a Magyar Orvosi Kamara javaslata, miszerint a szülésznőkkel szerződést kössenek, és így a kismamák azzal az orvossal szüljenek, akiknél szeretnének. Keressük azt a megoldást, ami nem feszíti szét a hálapénz megtiltásával kapcsolatos új szabályozást – fűzte hozzá. A rendőrség fogja ellenőrizni, hogyan működik a hálapénzzel kapcsolatos új szabályozás a gyakorlatban – derül ki Gulyás válaszából.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter 1,3 millió ember regisztrált eddig az oltásra, jó lenne, ha ennél is többen jelentkeznének – válaszolt az újabb kérdésre.

Nem rendeltünk Kínából még vakcinát. Óvatosságra intenék mindenkit attól, hogy a médiában megjelent hírekből vonjon le messzemenő következtetéseket a vakcinákra nézve

– húzta alá.

Az Egyesült Államokban már börtönben lenne Fekete-Győr András a füstgránátos akciója miatt

Gulyás Gergely szerint Fekete-Győr Andrásnak először is bocsánatot kellene kérnie a rendőrdobálásért, az Egyesült Államokban már börtönben lenne egy ilyen akcióért. Majd csak ezután térjünk rá a Momentum félbolond javaslataira – kommentálta a Momentum elnökének javaslatát, miszerint 100 ezer forintot kellene adni annak a polgárnak, aki beoltatja magát.

Jövő csütörtökön egyeztetnek arról, hogy akik már beoltották magukat, utazhatnak-e és ha igen, hogyan. Ha lesz közös uniós megoldás és az észszerű lesz, akkor Magyarország csatlakozik ehhez – mondta Gulyás Gergely és hozzátette, Magyarország mindenképpen megvárja, hogy az EU milyen szabályozást hoz, és csak utána dönt a nemzetközi szabályozásról.

Gulyás Gergely nem kívánta kommentálni, kit támogat a CDU elnökválasztáson. Azt hozzátette, hogy a döntésnek komoly súlya lesz az európai politikában, és arról is beszélt, hogy megvan a maga kedvenc jelöltje.

Nyitottak vagyunk, hogy tárgyaljunk a fővárossal – jelentette ki az újabb kérdésre válaszolva a miniszter, aki nem teljesen érti, hogy Karácsony Gergelyék miért panaszkodnak folyamatosan pénzhiányra. Szerinte a főváros tart fent kirendeltséget Brüsszelben.

Az oltás önkéntes, jelentkezés és regisztráció szükséges hozzá. A regisztráció internethez kötött, mindenkinek lehetősége van, hogy az önkormányzattól kérjen segítséget

– ismertette Szentkirályi Alexandra.

Ha betartjuk az előírásokat, akkor talán nyár előtt már lehet tervezni. De a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülni – kommentálta az MTÜ vezetőjének minapi nyilatkozatát, miszerint legkorábban csak nyártól indulhat be a turizmus.

A magyar kormány kész áll arra, hogy együttműködjön az új amerikai adminisztrációval – jelentette ki kérdésre válaszolva a miniszter.

Gulyás Gergely az euró hazai bevezetésével kapcsolatban azt mondta, hogy az eurózónához való csatlakozás több országban is árdrágulást eredményezett. Semmi nem sürget minket – kommentálta a miniszter. Érdemes lesz majd később ezt a vitát megnyitni – tette hozzá.

A 2022-es választásra való külföldi beavatkozással kapcsolatban azt mondta, hogy a magyar választók kellően bölcsek ahhoz, hogy eldöntsék, honnan fúj a szél. A miniszter úgy látja, hogy minden eddiginél nagyobb lesz a nyomás a kormányon a voksolás előtt, aminek kapcsán a külföldről finanszírozott sajtótermékeket, és szervezeteket emelte ki.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy Angela Merkel biztosan távozni fog hivatalából. Talán Orbán Viktor győzködte a legtöbbször arról, hogy maradjon – toldotta meg a korábbiakat.

Azt várjuk, hogy megegyezés legyen a minimálbérről. Most már minimális a munkaadók, és a munkavállalók közötti véleménykülönbség a kérdésben – válaszolta újságírói kérdésre a miniszter.

Egyelőre nehéz a nyári fesztiválokkal kapcsolatban felelősséggel nyilatkozni, egy-két hónap múlva reményeink szerint okosabbak leszünk a kérdésben – emelte ki a miniszter.

A Magyar Olimpia Bizottság külön kéréssel fordult a kormányhoz, az olimpián résztvevő, arra eséllyel kijutó sportolókat beoltsák

– derült ki Gulyás Gergely szavaiból. a miniszter azt is kiemelte, hogy a kormány asztalán van a kérdés, és nemsokára döntést hoznak arról, hogy beoltják-e sorok kívül a sportolókat. és edzőiket.

Arra a kérdésre, hogy a nyitás után a kormányszóvivő és a Miniszterelnökséget vezető miniszter mit tenne elsőként, Szentkirályi Alexandra azt mondta, idős nagypapáját látogatná meg és elmenne egy koncertre. Gulyás Gergely azt mondta, ő egy étteremben szeretne egy jót vacsorázni.

Az Európai Uniós beszerzés élvez elsőbbséget

– így válaszolt arra kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a magyar kormány egyezkedett-e külön a Pfizerrel. Gulyás Gergely szerint a keretek megvannak, alkalmazkodni kell Brüsszelhez. Ugyanakkor Kelet felé van mozgástere a kormánynak a vakcina – önálló – beszerzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!