Ország-világ

2021.05.13. 12:53

Operatív Törzs: kedvezően alakulnak a járványügyi adatok (videó)

A korábbi héthez képest 35 százalékkal kevesebb új esetet regisztráltak.

Egy nagykanizsai férfi ellen rémhírterjesztés miatt büntetőeljárás indult – jelentette be Kiss Róbert az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatójának elején. Az érintett az állította, hogy egy Nyíregyháza melletti településen mindenki meghalt a védőoltás miatt. Kiderült, hogy az illető saját maga találta ki a hírt, semmilyen bizonyítéka nem volt erre – tette hozzá. Az eljárás alá vont személyt azonosították, és május 11-én előállították, házkutatást tartottak nála. Szabadlábon védekezik jelenleg – mondta Kiss Róbert.

Kiss Róbert közölte, hogy 120 személy szegte meg a kijárási tilalmat, és 438-an nem viseltek maszkot szerdán. 1790 hatósági házi karantént rendeltek el szerdán.

Kedvező járványügyi adatok

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője azt mondta, hogy folyamatosan csökkent a kórházban lévők száma. Nagyon kedvezően alakultak a múlt heti járványügyi adatok. A korábbi héthez képest 35 százalékkal kevesebb új esetet regisztráltak, a fertőzöttek átlagéletkora 43 év.

A szakember elmondta, hogy a legtöbb fertőzöttet Budapesten és Pest megyében regisztrálták, 12-12 százalékot. A legnagyobb csökkenés Tolna megyében volt 50 százalékkal, míg Csongrád-Csanádban és Esztergom megyében 40 százalék feletti csökkenést regisztráltak.

Magyarország az első uniós ország, ahol megkezdődött a 16-18 évesek oltása. 144 ezer ember kap ma SMS-t, hogy időpontot foglalhat Pfizer vakcinára.

64 800 Moderna szállítmány érkezett tegnap, valamint 30 ezer Jansen szállítmány. Mindezek a háziorvosokhoz kerülnek. Ma 67 ezer AstraZeneca-szállítmány érkezett második körös oltásra.

Az élő közvetítést itt tudja megtekinteni:

Borítókép: Galgóczi Ágnes járványügyi osztályvezető a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2021. május 13-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!