Járvány

2020.04.23. 10:58

Müller Cecília: folyamatos az idősotthonok ellenőrzése, számon kérik a jogszabályok betartását (videó)

Megtartotta a koronavírus elleni küzdelem aktuális kérdéseiről szóló sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs.

Május 3-ig hatályban maradnak a kijárási korlátozás szabályai – jelentette ki Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Mint mondta,

az önkormányzatnak újra felhatalmazást adnak, hogy hétvégéken a központi intézkedéseknél szigorúbb szabályokat alkossanak

– számol be a Magyar Nemzet.

Április 24-től Hegyeshalomnál több szakaszban biztosítanak átkelést a vendégmunkások számára. A határátkelőhelyek közül csak Röszkénél kell kisebb várakozásra számítani – tette hozzá.

Az elrendelt hatósági házi karanténok száma napról napra csökken, ma 10 942 van érvényben és az elmúlt 24 órában 18 szabályszegést észleltek a rendőrök. A járványüggyel kapcsolatban elrendelt büntetőeljárások száma 270, ezek többsége rémhírterjesztés.

Müller Cecília elmondta, a hazánkban azonosított fertőzöttek száma 2284 főre nőtt és elhunyt újabb 14 idős krónikus beteg. Ezek az adatok azt mutatják, hogy még nem vagyunk a járvány végén – hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos. Ezzel 239 főre emelkedett az elhunytak száma, 390-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

A tisztifőorvos arról is beszámolt, a laboratóriumi vizsgálatok száma növekszik, jelenleg 850 főt ápolnak lélegeztetőgépen, szerencsére sokan vannak, akik lekerülhettek a gépi lélegeztetésről.

Folyamatos az idősotthonok ellenőrzése, számon kérik a jogszabályok betartását, konzultációt biztosítanak a szakterületen és egy-egy helyi megoldással segítik a helyben a dolgozók munkáját.

Fertőtlenítés folytatódik azokon az otthonokban is ahol magas a gondozottak létszáma, előfordult megbetegedés is.

Müller Cecília hozzátette: helyben kell a döntéseket meghozni, és ahol célszerű a fertőtlenítést elvégezni, abban a helyiségben el is végzik. Preventív céllal is végeznek fertőtlenítést.

A járvány kezdete óta óriási mértékben megnőtt a fertőtlenítőszerek iránti igény, ami szükséges és jogos elvárás a lakosság és a szolgáltatók részéről is

– fogalmazott Müller Cecília.

Nagyon sok ipari szereplő átállt a fertőtlenítőszerek gyártására, erre az Nemzeti Népegészségügyi Központ 70 ideiglenes engedélyt is kiadott, ezek garantálják a szerek hatásosságát – ismertette.

A lakosság a címke alapján tájékozódhat arról, hogy valóban hatásos-e az adott szer.

Nem mindegy, hogy az adott szer milyen kórokozóval szemben hatékony, ebben a járványban olyan szert kell választani, ami vírusölő

– hívta fel a figyelmet Müller.

Müller Cecília kitért arra, a fertőtlenítőszerek háztartásokban való tárolására oda kell figyelni, a többséget gyermekbiztos zárral készítik, de tartsuk zárt helyen ezeket.

Tilos élelmiszer-tároló edényben tartani, mint mondjuk a kólás üveg, mérgeződésre adhat lehetőséget, ha nem figyelünk oda.

A tisztifőorvos újra felhívta a figyelmet többszöri, gyakori, szappanos kézmosásra.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta:

a maszkokból több százezret használnak el hetente az egészségügyi intézményekben, ezek csak egyszer használatosak, 5-6 darabra is szüksége lehet egy dolgozónak. Ott a helye intézményekben, sehol ne porosodnak, mert szükség van rájuk.

A tisztifőorvos hozzátette: valamennyi krónikus megbetegedésnél magasabb a kockázata annak, hogy ha elkapják a koronavírust, akkor súlyosabbak lesznek a tünetek, ezért nekik különösen figyelniük kell magukra.

Kiss Róbert emlékeztetett, a schengeni határoknál visszaállították az ellenőrzést a veszélyhelyzet kihirdetésétől, az összes határátkelőhely közül hetet a teherforgalom, hatot a személyforgalom részére tart nyitva a rendőrség.

Müller Cecília reagált arra az újságírói kérdésre, hogy miért volt szükség katonai fertőtlenítést végezni egy zalai idősotthonban. Említették korábban is, hogy minden idősotthonban elrendelték az eljárást

A cél, hogy az intézményektől távol tartsák a vírust.

A tisztifőorvos azt is elmondta:

a társasházakat nem kötelezik semmire, személyekről dönt és intézkedik a hatóság.

Tudjuk, hogy hol tartózkodik fertőzött személy, ott kötelező házi karantént rendelünk el és tájékoztatjuk a többi lakót is – mondta Müller Cecília.

Sajtóérdeklődésre a tisztifőorvos azt mondta, már nagyon sok saját készítésű maszk van, amely mechanikai védelmet biztosítanak, hogy köhögéssel, tüsszentéssel ne adják át az emberek a fertőzést. Javasolta, hogy ezek

100 százalék pamutból készüljenek és minden használat után 60 fok feletti hőmérsékleten mossák ki.

A közelgő anyák napjával kapcsolatban Müller Cecília azt mondta,

a tárgyakkal, a virágcsokorral való terjedés nem jellemző a vírusra, így nyugodtan ajándékozhatunk virágcsokrot is.

Szövődményként több országban megfigyeltek vérrög képződést, erről a tisztifőorvos azt mondta: a vírus gyulladást okoz a szervezetben, ennek számos formája lehet. A citokin is egy gyulladásos faktor, amely ilyenkor a szervezetben nagy mértékben felszaporodik, ez megváltoztathatja a vér alkotóelemeit és rögösödéshez, illetve a szervek károsodáshoz vezethet. Az orvosok igyekeznek megakadályozni ezt a folyamatot – összegezte a tisztifőorvos.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóját megelőzően tartott kormányinfót. Az erről szóló beszámolónkat ide kattintva tudja megtekinteni.

Borítóképünk kivágás az Operatív Törzs sajtótájékoztatójának egyik korábbi videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!