Katarina Barley-nyilatkozat

2020.10.02. 10:50

Kovács Zoltán: komolyan aggódom a német sajtószabadságért

Így kommentálta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár pénteken a Facebookon a Katarina Barley német szociáldemokrata politikus, európai parlamenti (EP) alelnök Magyarországot és Lengyelországot érintő nyilatkozata körül kialakult ügyet.

Kovács Zoltán bejegyzésében azt írta: nagy port kavart Katarina Barley, az EP balos alelnökének nyilatkozata, melyben azt mondta, „ki kell éheztetni pénzügyileg” az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország.

Ehhez képest péntek reggel már a 24.hu-nak azt mondta, rossz idézetet közöltek tőle, és ő valójában azt nyilatkozta, Orbán Viktort kell pénzügyileg kiéheztetni – jelezte az államtitkár.

„Semmi bocsánatkérés, inkább megváltoztatták az interjú szövegét. Hát ez zseniális! Komolyan aggódom a német sajtószabadságért!” – fogalmazott Kovács Zoltán.

Katarina Barley nem kér bocsánatot szavaiért

„Katarina Barley egy kijelentését kiélezés által meghamisítottuk” – írták a Deutschlandfunk a hírportálján szerdán közölt beszámoló csütörtök este megjelent új változatához fűzött megjegyzésben, amelyben hozzátették, hogy „a hibát kijavítottuk és bocsánatot kérünk”.

Az EP-alelnökkel készített interjú alapján összeállított első összefoglalóban az állt, hogy Katarina Barley szerint ki kell éheztetni pénzügyileg az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország. A felvetés indoklásaként kifejtette, hogy ezekben az országokban a jogállami elvek megsértése nem korlátozódik egyedi, elszigetelt esetekre, hanem rendszerszerű.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa – a német szövetségi kormány korábbi igazságügyi minisztere -

a csatorna műsorában a hírportálon közölt első jelentés után sugárzott interjúban valójában Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel kapcsolatban használta a pénzügyi kiéheztetés kifejezést.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló EU-s költségvetés és a koronavírus-járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó helyreállítási alap elfogadásának ügyében nyomás alá akarja helyezni a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsot és az EP-t, Katarina Barley azt mondta, hogy Orbán Viktort kell pénzügyileg kiéheztetni, hiszen „neki is szüksége van a pénzre”, és „ha azt mondjuk, hogy te sem kapsz pénzt, akkor szerintem végül engednie kell” néhány kérdésben.

A politikus a többi között hozzátette, hogy Orbán Viktor „egyáltalán nem akar kompromisszumokat kötni, éppen ellenkezőleg, meg akarja vezetni az EU-t, ezért lenne olyan fontos, hogy ezen a ponton kemények maradjunk és azt mondjuk, hogy te sem kaphatsz pénzt, ha átépíted az országodat illiberális demokráciává, ahogyan ő nevezi, beteg demokráciává, ahogyan Věra Jourová (az Európai Bizottságnak az EU-s értékek és az átláthatóság ügyében illetékes alelnöke) mondja”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!