Ország-világ

2020.12.10. 10:31

Kormányinfó: jó esély van a magyar-lengyel-német megállapodás elfogadására Brüsszelben (videó)

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán államtitkár számoltak be a leglényegesebb kormányzati döntésekről.

Gulyás Gergely arról beszélt, hogy lassan mintha a fertőzések száma csökkenne, de hozzátette, hogy ez elég hektikus. Abban bíznak, hogy most vagyunk a platón, vagy éppen elhagytuk a csúcsot.

Gulyás Gergely felidézte: a korlátozásokat a kormány döntése értelmében január 11-ig meghosszabbították.

A szentestére és karácsony napjaira vonatkozó esetleges változtatásokról december 21-én számolnak be, az azonban biztos, hogy szilveszterre a jelenlegi korlátozások maradnak érvényben, vagyis az utcabálokat, bulikat nem lehet megtartani.

Kérdésre válaszolva a miniszter hozzátette: emiatt a petárdák és tűzijátékok árusítását idén be fogják tiltani.

Arról is beszélt, hogy mindenki eldöntheti, hogy akar-e oltóanyagot beadatni magának, hiszen a koronavírus elleni oltás ingyenes és önkéntes lesz. Nagyon fontos, hogy az egészségügyi védekezőképesség megmaradjon – tette hozzá. Továbbra is 8000 ezer alatti ápolt van kórházban. Képes az egészségügy ellátni a terhelést – mondta a miniszter.

Holnaptól kapják meg a nyugdíjasok azokat a leveleket, amiben lehet regisztrálni a vakcinára

- mondta a miniszter. Gulyás szólt arról is, hogy az állam a vakcinainfo.gov.hu oldalt azért használja, hogy összegyűjtse az igényeket, és nem gyűjt semmilyen egyéb adatot.

A tesztek számát tekintve hazánk az ötödik volt a múlt héten – mondta a miniszter. Sikeres volt két ütemben a pedagógusok tesztelése, az egészségügyi dolgozóké is, a héten pedig a közigazgatási dolgozók tesztelése zajlik. Minden állami alkalmazottra sor kerül, és ha kell, januárban is folytatódnak a tesztelések – közölte.

Jó esély van a magyar győzelemre Brüsszelben

Az uniós csúcsról azt mondta Gulyás, az elmúlt hetekben nagyon sok tárgyalást folytatott Orbán Viktor, és mostanra van egy olyan megállapodás, a mi elfogadható a felek számára. Van esély arra, hogy ezt a győzelmet elkönyvelhessük – tette hozzá. A mi célunk mindig is világos volt a tárgyalások során – tette hozzá. Nem szabad összekötni az ideológiai vitákat a pénzügyi eszközökkel.

Gulyás szólt arról, hogy nincs az a pénz, amiért Magyarország 34 millió migránst vendégül látna.

Bízik benne, hogy megszületik majd a megállapodás. Elkötelezettek vagyunk a pénzek átlátható felhasználása mellett, de nem lehet jogállamisági eszközökkel zsarolni a különféle tagállamokat.

Hozzátette, hogy az ország elfogadta, hogy világos feltételek mentén használjuk fel a forrásokat, de azt ne kössék össze politikai feltételekkel. A magyar és lengyel álláspont győzött, így bírósághoz is lehet fordulni. 2023 előtt itt jogállamisági eljárás nem lesz – tette hozzá.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy maximális kompromisszumkészséget mutatott Magyarország és Lengyelország. Pár óra múlva kiderül, hogy lesz-e olyan szereplő, aki továbbra is blokkolni akarja a megállapodást. Ha így lesz, akkor világosan kiderül, hogy a fukar négyek nem akarják az újraindítási alapot.

Minden magyarellenes uszítást elutasít a kormány Kárpátalján

A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta, hogy

egy negatív folyamat indult el Kárpátalja és Ukrajna egészében az elmúlt években. Minden magyarellenes uszítást és fenyegetést elutasít a kormány.

Egyelőre csak egy tervezet van a mostani helyzet megoldására az unióban – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Németország feladata, hogy az egyezségnek utat adjon a csúcson.

A Fidesz néppárti tagságáról azt mondta Gulyás, hogy egyértelműen vannak ideológiai különbségek. Manfred Weber nyilatkozata is azt mutatja, hogy nagyon komoly különbségek vannak.

Szükséges oltási kampány

Kell központi kormányzati kampány a koronavírus-elleni védőoltás esetében – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Nem a miniszterelnök fogja beoltatni magát elsőként, mivel nem ő van az első helyen az oltási sorrendben. Először ugyanis a legveszélyeztetettebb csoportok, így az egészségügyi dolgozók és az idősek kaphatják meg a vakcinát.

Magyarország részt vehet az orosz vakcina harmadik tesztelési fázisában – mondta Gulyás. A magyar hatóságok minden esetben megvizsgálják a vakcinákat, és csak teljes biztonság esetén engedélyezik azt

- tette hozzá.

Nincs jobbközép többség az RMDSZ nélkül Romániában

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, nagy eredmény, hogy az RMDSZ bejutott a romániai parlamentbe. Ma az RMDSZ nélkül jobbközép többség nem teremthető – tette hozzá. Mi csak sok sikert, és kellő bölcsességet tudunk ajánlani az RMDSZ-nek, hogy minél jobban képviseljék a magyar érdekeket.

Eddig 34 ezren igényelték a bértámogatást

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy mindenki hozzájuthat a 100 százalékos táppénzhez. 34 ezren igényelték eddig a bértámogatást a vendég- és szálláshelyek esetében. Ha szükséges, akkor lehet egyszerűsíteni az űrlapokon.

Nem volt még rá példa, hogy 4 év alatt ekkorát nőtt volna az ápolók bére

2016-2022 között két és félszeres növekedés lesz az ápolói jövedelmeknél, ez teljesen indokolt volt – mondta kérdésre Gulyás. Azt nem lehet elhallgatni, hogy soha nem volt még olyan négyéves időszak, amikor ilyen mértékben nőttek volna az ápolói bérek – tette hozzá.

Az egészségügy több mint 500 milliárdos forrást kapott a járvány elleni felkészülés során

- mondta kérdésre Gulyás. Csak az orvosi béremelés 300 milliárdot jelent majd jövőre az egészségügy számára.

Idén már 40 ezer migráns akarta illegálisan Magyarországra jönni

Közel 40 ezren akarták idén eddig illegálisan átlépni a magyar határt, míg tavaly csak 13 ezren. Mindez világosan mutatja, hogy a hatékony határvédelem milyen fontos – mondta Gulyás. Nagy veszélyeket rejt a kerítés lebontása.

A kormány meghosszabbította a személyi igazolványok érvényességét, így a jelenlegi veszélyhelyzet végét követően 60 napig még használhatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!