A közjó szolgálatában

2017.11.24. 13:49

A kormány szerint fontos támogatni az egyházi intézmények felújítását

Fontos a köznevelésben, a hitoktatásban, a kultúra közvetítésében egyaránt jelentős szerepet betöltő egyházi intézmények felújításának támogatása – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Kaposváron.

Soltész Miklós a kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium mintegy 900 millió forintból felújított épületének átadásakor hozzátette: azért is fontos ez a kormánynak, mert jelenleg 220 ezer gyermek jár egyházi iskolába és óvodába Magyarországon, kétszer annyi, mint 2010 előtt.

Utalt arra, 2016 végén a kaposvári Lorántffy-iskola 650 millió forintot kapott a kormánytól tervei megvalósításához, emellett nagyszabású rekonstrukció kezdődhetett Pápán, Csurgón és Tatán is.

Az államtitkár felhívta a figyelmet a kereszténység védelmének szükségességére is, úgy vélte, az Európába irányuló migráció a kontinens átformálásával járhat, de még kevesen hiszik el, hogy ennek veszélye milyen nagy is valójában.

Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár arról szólt, hogy a kormány 2011 és 2017 között 7 milliárd forinttal segítette a Kaposvárt is magába foglaló Dunántúli Református Egyházkerületet egyre több közfeladatának ellátásában.

Steinbach József, az egyházkerület püspöke azt emelte ki, hogy a Lorántffy-iskola felújítása az egyházkerület, a kormány, a kaposvári önkormányzat nyitottságának, összefogásának, valamint a helyi gyülekezet erőn felüli munkájának eredménye. Hozzátette, hogy a Dunántúl számos pontján folyamatban van református oktatási intézmények, tanácskozási és táborozási helyszínek rekonstrukciója, négy helyen templom épül.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere felidézte, hogy a Lorántffy-iskolának otthont adó, Somssich utcai műemléki ingatlan 120 évvel ezelőtt oktatási célra épült. Használaton kívül és romos állapotban volt néhány évvel ezelőtt, amikor a város arra kérte az államot, adja át, hogy a református egyház hasznosíthassa.

Bellai Zoltán református lelkész, az iskola fenntartó testületének vezetője beszámolt arról, hogy saját és kormányzati forrásból eddig mintegy 900 millió forintot költöttek a 2015-ben birtokba vett ingatlan rekonstrukciójára, hogy kívül és belül egyaránt megfeleljen a 21. századi oktatási követelményeknek.

Hozzáfűzte, hogy a beruházás folytatódik, jövő májusra felújítják és lelátóval, tornaszobával bővítik a tornatermet, rendbe tesznek több udvari létesítményt is. Az iskolarekonstrukció összege ezzel eléri az 1,3 milliárd forintot. Megjegyezte, az intézménybe 661 gyerek, köztük 75 óvodás jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!