Egy totalitárius ideológia rémtettei

2017.11.07. 09:30

A kommunizmus áldozatainak életrajzaival emlékeztet a NEB

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) honlapján és közösségi oldalán keddtől naponként egy-egy emberi sorsot közzétéve állít emléket mindazoknak, akik a huszadik század egyik totalitárius ideológiájának áldozatává váltak – adta hírül kedden a testület. 

Budapest, 2015. augusztus 13. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j) és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszélget a kommunizmus áldozatai ottawai emlékműve megépítésének kormányzati támogatásáról tartott sajtótájékoztató után Budapesten, a Terror Háza Múzeumban 2015. augusztus 13-án. Magyarország 25 millió forinttal támogatja az emlékmű megépítését MTI Fotó: Bruzák Noémi

A NEB közleményében azt írta: az életrajzokat a száz évvel ezelőtti szentpétervári (akkori nevén petrográdi) események évfordulóján publikálják, emlékezve arra, hogy akkor olyan politikai erő szerezte meg a hatalmat, amely a kommunizmus ideológiáját hirdette.

„A bolsevikok és követőik a diktatúra és az elnyomás útján, az őket kiszolgáló erőszakszervezetek könyörtelen módszereivel törekedtek arra, hogy programjukat megvalósítsák és elterjesszék a világon – akár emberéletek kioltása árán”

- olvasható a közleményben.

A közzététel célja, hogy a honlapon naponta egy-egy emberi sorsot bemutatva emléket állítsanak mindazoknak, akik a huszadik század egyik totalitárius ideológiájának áldozatává váltak – írták.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága az életrajzok összegyűjtésében kolozsvári, somorjai, ljubljanai, bukaresti, kijevi, varsói, prágai, pozsonyi, vilniusi, berlini és grazi társintézményektől kapott segítséget.

Tavaly a NEB az 1956-os forradalom elfojtásában és a megtorlásban részt vevő kommunista vezetőkről közölt adatbázist, valamint az 1956 utáni megtorlás szolgálatában álló bírák, ügyészek és karhatalmi vezetők életútjait tette közzé.

Borítókép: MTI / Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!