Kémkedés miatt

2019.08.13. 17:59

Kiutasítottak Ukrajnából egy orosz diplomatát

Nemkívánatos személynek minősítették és kiutasították Ukrajnából Oroszország lvivi (lembergi) főkonzulátusának egyik munkatársát – jelentette az RBK Ukrajina hírportál kedden az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtóosztályának közlésére hivatkozva.

A közlemény szerint az orosz diplomata – akit a jelentésben nem neveztek meg – már elhagyta Ukrajnát. Az SZBU közlése szerint az orosz diplomata valójában hírszerző volt, és a konzulátusi beosztása csak fedőmunka volt számára.

Ő volt a kapcsolattartója egy helybeli nyugdíjas volt katonának – egy civil szervezet vezetőjének -, akit az orosz titkosszolgálatok még 2014-ben szerveztek be, és azzal a feladattal bíztak meg, hogy információkat gyűjtsön politikai és más közszereplőkről, az ukrán hadsereg alakulatairól, titkosszolgálatokról, rendvédelmi szervekről, valamint külföldi katonai kiképzőkről az ország nyugati részében. A nyugdíjas – akit a beszámoló szintén nem nevezett meg – neki adta át az összegyűjtött információkat.

Az idős férfit őrizetbe vették hazaárulás gyanújával, amiért akár 15 év börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!