Öböl menti viszály

2017.07.30. 23:03

Kisebb gesztust tett Katar felé négy arab ország

Engedélyezik, hogy vészhelyzetben katari repülőgépek használják a területük fölött húzódó légi közlekedési útvonalakat – jelentette a SPA szaúdi állami hírügynökség.

A négy ország – Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein – júniusban szakította meg Katarral a diplomáciai kapcsolatokat, és szankciókat hozott ellene azzal az indoklással, hogy az emírség szélsőséges csoportokat finanszíroz és zavaróan jó kapcsolatokat ápol Iránnal.

A négy ország külügyminisztere vasárnap tanácskozást tartott a helyzetről, és abban maradt, hogy jelenleg nem hoznak újabb büntető intézkedéseket Katar ellen, és készek vele a párbeszédre, ha teljesíti a vele szemben támasztott követeléseket. Eredetileg ezeket 13 pontban foglalták össze, de később hat alapelvre csökkentették.

A szaúd-arábiai külügyminiszter vasárnap külön nyilatkozatban elutasította azt a Katarnak tulajdonított követelést, hogy a mekkai zarándoklat lebonyolítását helyezzék nemzetközi felügyelet alá. Katar azt állítja, hogy a szaúdi hatóságok akadályokat állítanak a katari zarándokok elé, és kilátásba helyezte, hogy az ENSZ-hez fordul az ügyben.

A szaúdi külügyminiszter a felvetést „agressziónak és a királysághoz intézett hadüzenetnek” minősítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!