konfliktus

2021.11.07. 10:42

Kína ismét vadászgépeket küldött Tajvan légvédelmi övezetébe

Kína ismét 16 harci repülőgéppel hatolt be Tajvan légvédelmi övezetébe, ami rekordmennyiségű repülőt jelent a legutóbbi, október eleji berepülési hullám óta – közölte vasárnap a sziget védelmi minisztériuma.

A tajpeji tárca beszámolója szerint tíz J-16-os és hat J-10-es vadászgép repült be Tajvan délnyugati légtérazonosító zónájába. Tajvan rádión szólította fel a kínai gépeket a távozásra, és légvédelmi rakétarendszereit is aktiválta, hogy nyomon kövessék a behatolókat.

Október 1. és 5. között a kínai néphadsereg 150 harci repülővel repült be Tajvani azonosító övezetébe, majd majdnem tíz napos szünet következett, amelyet csak október 10-én, Tajvan nemzeti ünnepén szakított meg egyetlen kínai berepülés három repülővel. Majd október második felében és november elején szinte mindennaposan voltak a hasonló műveletek, de nyolcnál több kínai gépet eddig nem észleltek egyszerre.

Kína szakadár tartományának tekinti a szigetet, amelyen 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta önálló kormány működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!