San Juan

2019.07.19. 10:55

Kiderült, mi okozta az argentin tengeralattjáró tragédiáját

Költségvetési megszorítások és a haditengerészet parancsnokainak alkalmatlansága okozta 2017-ben a San Juan argentin tengeralattjáró tragédiáját – erre jutott az ügyet kivizsgáló parlamenti bizottság.

Buenos Aires, 2017. november 17. Az argentin haditengerészet által közreadott archív képen a német gyártmányú San Juan argentin tengeralattjáró Buenos Airesben. Az argentin haditengerészet 2017. november 17-én bejelentette, hogy két napja megszakadt a kapcsolata az Argentína déli partvidékén 44 fõs legénységgel hajózó San Juannal. (MTI/EPA/Argentin haditengerészet)

Forrás: MTI / EPA / Argentin haditengerészet

Fotó: -

A testület csütörtökön közzétett jelentésében kizárta azt a feltevést, miszerint hajóval ütközött a San Juan vagy támadás érte volna.

A tengeralattjáró 2017. november 15-én tűnt el az Atlanti-óceán déli részén hadgyakorlatról útban visszafelé állomáshelyére, Mar del Platára. Mielőtt a hajó eltűnt, a parancsnok a partoktól mintegy 400 kilométeres távolságból elektromos hibát jelentett.

A baleset után argentin, amerikai, brit, chilei, brazil hajók, repülőgépek és robot-tengeralattjárók, valamint ezek több ezer főnyi legénysége kereste a 66 méter hosszú, német gyártmányú katonai vízi járművet, de csaknem egy évbe telt, míg megtalálták a roncsát.

A tragédiában 44 tengerész vesztette életét, ők jelenleg is a 800 méter mélyen fekvő hullámsírban nyugszanak.

Borítókép: Az argentin haditengerészet által közreadott archív képen a német gyártmányú San Juan argentin tengeralattjáró Buenos Airesben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!