megvan a tettes

2019.05.11. 15:17

Kiderült, ki szivárogtatta ki a történelemérettségi tételeit

Nyomozást indított május 8-án a Budapesti Rendőr-főkapitányság, miután az Oktatási Hivatal büntetőfeljelentést tett a szerdai történelemérettségi ügyében ismeretlen tettes ellen.

Ennek oka az volt, hogy idő előtt kiszivárogtak az érettségi esszétémái. A nyomozás eredményesen zárult, kiderült, hogy a feladatokat egy nyomdász osztotta meg egy internetes csoportban – írja az Origo.

Az érettségi megkezdése előtt kiszivárogtak a történelemérettségi esszétémái. Emiatt az Oktatási Hivatal büntetőfeljelentést tett a szerdai történelemérettségi ügyében ismeretlen tettes ellen.

A nyomozás eredménnyel zárult, az ORFK közleménye szerint

a szivárogtató egy nyomdász.

Az NNI munkatársai két nap alatt azonosították az esszétémákat hozzáférhetővé tett 40 éves férfit, akit 2019. május 10-én gyanúsítottként hallgattak ki.

A nyomdai alkalmazott elismerte tettét.

Az eljárás a bizonyítékok teljes körű összegyűjtése érdekében folyamatban van, ezért a rendőrség az eljárás jelen szakaszában további tájékoztatást nem ad – írja a police.hu.

A feladatsor egy közösségi oldal zárt csoportjában terjedt, ahol egy az érettségi előtt készült screenshotot (képernyőfotót) osztottak, amelyen szerepelnek a középszintű történelemérettségi esszétémái.

Több diák állítása szerint ez a kép már kedd este elkezdett terjedni,

így voltak olyanok, akik már reggel nyolc óra előtt tudták,

hogy Szent Istvánról, a sztálini propagandáról, a középkori uradalmakról és a trianoni béke következményeiről írhatnak majd esszét.

Az Oktatási Hivatal szerda reggeli közleménye szerint történelemből középszinten 1235 helyszínen 67 025 vizsgázó (közülük 1903-an angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven), emelt szinten 125 helyszínen 5831 vizsgázó (közülük 127-en angol, francia, német, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven) tett érettségit.

A Hivatal azt is közölte, hogy nem kell megismételni a történelem írásbeli érettségi vizsgát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!